2022. augusztus 26., péntek

Munkagépek 12: Faun daru

  Faun 8 Wheel Crane

(Matchbox)

felújítás

A Faun nevet meglátva egy kisautón, a kicsit is (teher)autó érzékenyeknek azonnal a hatalmas daruskocsik jutnak eszébe. Ha egy építkezésen egy nagyteherbírású autódaru dolgozik, az jó eséllyel Faun gyártmány vagy ha a katasztrófavédelemnek kell különleges helyzetben nagy tömegeket (pl. kamionokat, vasútikocsikat) emelni akkor az biztos, hogy az ma Faun gyártmányú. 



A német Faun cég 1927 óta gyárt nagy teherbírású és még nagyobb teherbírású darukat. A sokkerekű mobil emelőszerkezetek hihetetlen teherbírással rendelkeznek. Ezért is szükséges a sok kerék a közutakra. Az 1845-ös alapítású német cég (teljes nevén Tadano Faun GmbH) nem a mainline vonalat követte, hanem különleges rendeltetésű teherautókra specializálódott. Daruk, úttisztító gépek, speciális katonai trélerek ugyanúgy a profiljukba tartoznak mint a kukásautók vagy az off road dömperek. A saját fejlesztésű technikák mellett előfordul, hogy csak a felépítményt adva társulnak valamely német teherautómárkához.



A Matchbox egy korai, de már akkor is kiemelkedő emelési teljesítményű darut mintázott meg 1965-ben Regular Wheels kerekeken. Nyolc kerék egy teherautón ezt jelzi. A kisautó a kor szellemének megfelelően részletes, amennyire az 1:118-as lépték ezt lehetővé teszi. Ablak, beltér nincs, a gém magassága fix, csak elfordulásra képes a gémrész. A kampója egy túlméretezett műanyag darab. Elöl még vannak a fülkén részletek, de a hátsó rész ismét teljesen sematikusra sikeredett, minden lámpa és egyéb hátsó szerkezet nélkül. Türkizkék féle fülkéhez narancs-piros gémek tartoztak. 1970-ben Superfast kerekeket kapott és a színek is megváltoztak. Arany(!), esetenként narancsszínű gémhez piros alsó rész járt. Egyik sem egy szimpatikus és reális színösszeállítás, de a gyerekeknek vélhetően tetszett. Ablak és beltér még mindig nincs benne és a gém sem emelkedik. Amúgy a másik jellemző darusautónál sem emelkedett a gém. Talán túl bonyolult lett volna olyan megoldást beletenni, mint a Taylor Crane esetében. Gyerekszemmel elfogadható, játszható, a sok kerék meg még vonzó is. Amúgy pedig egy szép csendben meghúzódó kis gyűjtői darab lett belőle.

Az eredeti autó egy 1963-as Faun LK 1212/18.


1 megjegyzés:

  1. A Faun manapság már inkább árnyéka önmagának: az egykori Faun Werke ma már két kisebb cégre esett szét, ezek egyike, a Tadano Faun – a japán Tadano darucég tulajdonaként – valóban gyárt még autódarualvázakat, de a piacon a Liebherr, a Demag, vagy a Terex jóval inkább jelen van; kétségtelen a tűzoltóságnak Tadano Faun mentődaruja van, de messze nem olyan elterjedt, mint a fentebbi gyártók.

    Az viszont kár, hogy – "jó szokás szerint" – még az alapfunkciókat is kispórolják a munkagépekből: egy daru, aminek még a géme sem mozog számomra értéktelen.

    VálaszTörlés