2023. január 21., szombat

Proto 8.: Buborékocska

 Bubble D24

(Zylmex)

felújítás

 

A sosemvolt autók kategóriájában szerénykedik ez a kis játékautó. Modellnek azért nem nevezhetjük, mert eredetije nem lévén, csak a rajzasztalon született meg és lett belőle kisautó. A neve találó, a kialakításához passzol, elég látványos és ennél többet nem is lehet róla mesélni.

 
A kisautó a gyerekkori emlékeket őrző dobozból bukkant elő. Arra emlékszem vele kapcsolatban, hogy valójában sohasem tetszett, nem is igen játszottam vele, mert olyan idegen volt a formás Caprik, Mercik és Volkswagenek között. Eredetileg lila volt, de ez mára valahogy mégis megkopott. Ezért is kapott egy ilyen meglehetősen bizarr színt, hogy talán hangsúlyozza a még ma is "űrhajó" jellegét. be kell látni, hogy még a kisautó megjelenését követően ötven évvel sem terjedt el igazán az autóiparban az effajta buborékos kialakítás. Vagyis továbbra is a Sci-fi kategóriában jeleskedik még.
 



Az ismeretlenség elsősorban mifelénk jellemző, hiszen a neten utánakutatva azért vannak érdekes adatok a kisautókkal kapcsolatosan. Mondhatnánk, hogy értékes adatok. Mint az alábbi hirdetés is mutatja, nem gombokért adják-veszik ezeket a ma már őskövületnek számító,számunkra gagyi és noname kis négykerekűeket arrafelé.

 
Van aki nálunk is lát benne üzleti lehetőséget, természetesen hazánkra transzformált áron:


A Zylmex vagy később Zéee Toys cég ma már csak emlék. Valaha gyártott közepes színvonalú olcsó gyerekjátékokat, köztük kisautókat is. A cég azonban megszűnt 1996-ban, a jogokat egy Hong-Kongban jegyzett Intex nevű cég vette át, aki nem igazán akar nagy lenni ezen a piacon, megmaradt csendes kis beszállítónak, elsősorban az amerikai piacon.

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése