2023. január 13., péntek

Buggy

 Beach Buggy

(Matchbox)

felújítás

 
Az eléggé népszerű és igen jellegzetes festésű kis buggy számos kisgyerek és gyűjtő polcán megtalálható, nagy számban gyártották 1971 és 1976 között. Érdekes, hogy léptékhelyesen gyártották, az információk szerint ez az arány  1:53. Csakhogy az ilyen jellegű autók szinte kizárólag kis műhelyekben készülnek kis szériában, vegyes kialakításban, sok eltéréssel. Egyes leírások szerint ez egy Brazil származású Manaus által gyártott buggy. Ennél mélyebben ebbe nem mennék bele. Ez a cég több ilyen homokfutót is gyártott, ezek között lehetett az eredeti. Így - az eredeti autó hiányában - a viszonyítás meglehetősen nehéz. El kell fogadni ilyennek, akár fantázia, akár valós alapú. Merthogy a buggy jellemzőit teljesen jól hozza. Nagy kerekek, csak egy tetővel lezárt utastér, ajtók nélkül. Irány a sivatag! Volt még két társa is a Matchbox kínálatában: a metálzöld modernizált verzió illetve az "ugrálósemberes". 
 
A festése az, ami megragadja az ember figyelmét. Egyrészt van olyan (laikus) aki azt hiszi, hogy valami selejtes festésű kisautó jutott neki és így lemond róla. Másrészt viszont a szakértő szemében ez egy nagyon érdekes megoldás, hiszen nem egyszerű előállítani a speciális festést. A sárfoltok határozottan festve vannak, mégpedig egyedileg! Minden egyes kisautón másképpen vannak a sárfoltok, és ez bizonyos gyűjtők esetében a világ legnagyobb és egyben leglehetetlenebb kihívása is: mármint, hogy meglegyen neki az összes belőle. A technológia részéről talán egy elkoszolódott szórófej adta az ötletet és egyben a megoldást is a foltok véletlenszerű előállítására. Nagyon nem könnyű feladat, aki már dolgozott szórópisztollyal, az tudja, hogy a cél éppen az ellenkező: ne fröcsköljön a dűzni. itt meg fröcskölnie kellett. Próbálkoztam én is hasonló technikával és bizonyíthatom, hogy nem olyan könnyű véletlenszerűen elszórni különböző méretű foltokat egy felületen. Egyenletesen, megfolyás nélkül.
 

 
 Létezett egyébként egyszínű rózsaszínben, sőt sárgában is. A kereke végig ugyanaz a Spiro típus maradt. A hozzám került kisautó nagyon vacak állapotban volt így kiáltott a felújítás után. Kísérletképpen megpróbáltam az eredetihez hasonló megjelenést adni neki. Az alapszín árnyalata nem teljesen az, de ez eredetileg sem volt mindig azonos, így nekem sem okozott gondot az eltérés. A fröcskölést híg festékkel és nagy ecset sörtéjével való fröcsköléssel állítottam elő. Kapott egy szett komolyabb kereket és kidekoráltam rajta amit lehetett. 
 





 

1 megjegyzés:

  1. "I feel Iike a king in my buggy
    Just the crown is missin' but that's alright
    Come on people, come on my buggy
    Come and feel the power of a starry night"
    (Guido és Maurizio de Angelis)
    A Különben dühbe jövünk c. filmből. Ha a fenti Matchboxokra nézek, mindig ez jut az eszembe!

    VálaszTörlés