2021. április 16., péntek

AA 01: Mini



 Racing Mini

(Matchbox)

átalakítás

Kevesen tudnák megmondani hirtelen, hogy mit is jelent az AA rövidítés, de a kocsit meglátva  nyilvánvalóvá kezd válni, hogy valamiféle autós segélyszolgálatról lehet szó. Amolyan sárgaangyal szervezet állhat mögötte. És ez fedi is a valóság jelentős részét.

 AA = Automobile Association

Az "Autószövetség"-et  néhány lelkes sofőr hozta létre 1905-ben, Londonban. Az első naptól kezdve pontosan ugyanaz a céljuk: megvédeni az autósok, érdekeit, értékeit, könnyebbé tenni a dolgukat az autózással kapcsolatos bármilyen baj, probléma, gond esetén, legyen az műszaki vagy egyéb jellegű fennakadás. Több mint 14 millió taggal valójában az Egyesült Királyság legnagyobb autós-motoros szervezete, amely egy évszázaddal az alapítása után is erős. A meghibásodások kezelése mindig is az első számú prioritásuk volt, de azóta pénzügyi, biztosítási, szabadidős, utazásszervezési, autólízingelési és életmódbeli szolgáltatásokra is lehetőséget biztosítanak.

 


 A kezdetektől meglévő élénksárga alapszínen a - manapság minimáldizájnnak csúfolt stílusú - két nagy "A" betű jellemezte az autóik megjelenését, Az idők folyamán sokféle típust alkalmaztak, de múlt század utóbbi évtizedeiben a Land Roverek, Ford Transitok és a Minik jellemezték az autóparkjukat a többi - jellemzően angol gyártmányú - típus mellett. Mindig a célnak legmegfelelőbb járművet választva. Emlékezhetünk, hogy egy magyar sárgaangyal is működhetett még Steyr Puchban vagy Trabant kombiban is annak idején, nos az angoloknál ezt a feladatot a Mini látta el. Terepesebb körülmények között a Land Roverek szolgáltak és a ha már nem volt más megoldás jöttek a Transit trélerek. A - tűzoltós vagy buszos  sorozataim közé kerülő mini sorozatom pár ilyen AA dekoros járművet mutat be. Ha nem is mindig egy-egy valódi jármű modellje készült el, de stílusában, funkciójában mindenképpen illeszkedik a valósághoz az adott kisautó.

 

 

 A sorozat első és legkisebb tagja a Mini. A valóságban a kombi változatot használták segélyszolgálati autónak. Hátul az ablakok helyett lemezelt raktérben voltak a szükséges eszközök, anyagok. A kocsi tetején az autó színével egyező tábla mutatta a Mini rendeltetését. A Matchbox Minije persze nem kombi változat, de azért a hátsó ablakait én is "belemezeltem" és megkapta a jellegzetes táblát is a tetejére. Így talán már egy kicsit jobban hasonlít stílusában az eredeti segélyszolgálatoshoz.

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése