2022. február 16., szerda

A karosszériarészről elnevezett kishaszongépjármű

  GMC Stepside

(Matchbox)

bemutató

  

 
Először is a név: GMC vagyis General Motors Corporation. 1902 óta gyártanak motoros járgányokat a kicsitől a nagyobbakig. Személyautóktól a kamionig, bár inkább a haszongépjármű szekció a nagyobb talán. Ők gyártják a Chevrolet néven futó autókat is többek között. A márka egyik ikonikus pickupja a Stepside. Jelen modellünk egy 1955-59 közötti verzió, a Task Force de hívták Blue Chips sorozatnak is. A beceneve és későbbiekben hozzáragadt neve vélhetően az oldalsó vízszintes fellépő lemez okán ragadt rá, amire föl lehetett lépni (Step=lépni, side=oldalsó). Érdekes kialakítás, amikor a plató oldalfalai belül síkok, és a kerékdob lemeze a kasznin kívül van. Később ez pont az ellenkezőjére változott és így lett sík az autók oldala.

 
 
Először alkalmaztak szervokormányt és szervoféket a pickup sorozatukban. A hátsórész ilyetén kialakítása mellett a plató 2x2.3 méteres volt, ami nem kis méret. Persze voltak finomítások, csinosítások az évek során, de nagyjából ugyanilyen volt a sorozat végig. Szemre is tetszetős, így sokan ma már hobbyutóként használják. 3,9 - 5,7 literes motorokkal szerelték, 3-4 sebességes manuális vagy automata váltóval.


 
A Matchbox 2010-es kiadású (újraszerszámozott kiadás 2015-ben) kisautója igen szépen sikerült. Jó arányú, részletes kidolgozottságú 1/66-os léptékű modellt alkottak, mely sokkal több színben is megjelent. Többféle kerékkel is, ebben talán a legautentikusabb a fehér peremes gumival készült változat. A belteret is igyekeztek formázni, bár az a valóságban sem lehetett nagyon cifra, hiszen teherautóról volt szó. Egy pad benne elég volt. Bár éppen ezért, a kormányt azért megformálhatták volna, mert a szélvédőn és az oldalablakon is látszik a nagyolás. Kis utómunka kellett azért a részemről is, hogy a letakarékoskodott nyomatokat pótoljam a lámpákon és a rendszám helyén.


 
 Mindazonáltal remek kis autó került a kezeim közé, ikonikus kortükör, szépen arányosított vitrinváltozata.  Bekerülhet a többi pickupok közé minden szó nélkül.
 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése