2021. február 13., szombat

Tűzoltóautók 17.: Chevy Suburban

 Chevy Suburban

(Matchbox)

átalakítás


A nagytestű összkerék meghajtású, manapság SUV-nak nevezett járműtípus nemcsak napjainkban, hanem már évtizedek óta egy alapmotívum az amerikai autóparkban. Legyen az Chevy Blazer, Ford Bronco, Dodge, GMC, Lincoln vagy egyéb amerikai gép. Sokan, sokféle változatban, évjáratban, kivitelben használják. Amolyan munkásautó a titkosszolgálattól kezdve a Nemzeti gárdán és a különböző fegyveres és nem fegyveres szervezeteken keresztül egészen a tűzoltókig. Ilyen a Chevy Suburban is.

 

Az első egyterű terepjáró 1934-ben jelent meg ezen a néven, akkor még nem sejtve, hogy mivé fejlődik az akkori, teherautó alvázra épített nagyobbfajta kombiautó. És innen kezdve csak fejlődik, terjed a ez a fajta autóforma. Térben és időben, cégeken átívelően, egymásból kiindulva, egymást keresztezve. Sokszor ugyanaz a modell fut több cég palettáján is, apróbb-nagyobb módosításokkal. Egyik ekkor vált modellt, a másik akkor, az egyik itt változtat a közös modellen a másik ott. Ebből következően - európai szemmel nézve meglehetős káosz uralkodik az egyes márkák egyes típusai és azok megnevezései terén. De lehet, hogy még az ottaniak közül is csak kevesen tudnák az ő ilyen jellegű kocsijuk a márkához vagy a típusokhoz való kapcsolatát definiálni. És ez még csak a külső. Ekkor jönnek a motorok és azok variánsai. Ebbe nem érdemes belebonyolódni. Maradjunk annyiban: Suburban a Chevytől.



 

A kisautó a Matchbox 2000. éves terméke, eredetileg rendőrautó-féle volt, ezért volt rajta egy hatalmas fényhíd imitáció. Ez maradt is rajta a felújítás során. De természetesen kicsit ki is egészítettem a villogók sorát apró strasszból és matricából készültekkel. Eredetileg is volt variáció a színek és dekorációk tekintetében ezért a fényezést és dekorálást ezúttal nem vittem túlzásba, hiszen a kocsi tűzoltóságon belüli funkciója igazán nem igényelte azt a fajta harsányságot és feltűnőséget. A kocsi funkciója - nagyjából országonként változó kiosztásban és felelősségben - elsősorban a vezetői, gyors-reagálású irányítási funkció mobilizálása, mielőbbi helyszínre juttatása. Volt már ilyenre példa a múltban is, ez egy létező beosztás. Csak minden korszak, a technikai igények és a földrajzi helyzet is különböző képességű járműveket kíván a feladathoz.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése