2024. július 11., csütörtök

Crack Ups

 Nissan 250 Crack Ups 

(Hot Wheels)

felújítás

 


Olyan furcsa a hátulja ennek a kisautónak így messziről ránézve. Nem is igazán tűnik fel, hogy milyen márkájú/típusú a kissé jellegtelen forma. De a hátsó traktust megnézve fény derül a furcsa mozgó részre is.

 A Hot Wheels kisautóját közelebbről megvizsgálva már körvonalazódik, hogy nagy valószínűséggel egy Nissan lesz ez. Ugyanis az aljára ez esetben semmi ilyen fölirat nem került. Mondjuk a kisautó részletezettsége sem nagyon indokolja a pontos megnevezést, de azért kissé utánajárva leginkább egy korai 300ZX jellemzői tűnnek elő.




 A Nissan ZX modellek harmadik generációja a Z31 kódú, 300-as. A 280-as utódjaként, annak modernebb, szögletesebb változata lett. A Kazumasu Takagi és fejlesztőcsapata által tervezett, 1983-tól gyártott 2+2 üléses sportkocsit háromliteres V6-os hajtotta az erősebb változatban.

 

A Hot Wheels ezen kisautója egy rövidke sorozat része, amely arra hivatott, hogy a kisautók bizonyos részei az egymással történő ütközés során egyszer csak átváltsanak sérült, törött állapotúvá. Aztán meg – a rugós mechanizmus segítségével  - ismét eredeti állapotukat mutassák. A több, mint másfél tucat kisautóból álló Crack Up sorozat többé kevésbé valós, sportosabb formájú autókból áll (akad azért pickup is a sorban), melyeknek különböző részein helyezték el az említett mozgó karosszéria elemet. Némelyiknek az eleje, némelyiknek az oldala és némelyiknek, mint például ennek a Nissannak pedig a hátulja törik.

 Az amúgy hagyományos kaszni szóban forgó részét „U” alakúra képezik ki és ide kerül egy vízszintes tengelyre függesztett fém tömb. Ennek az egyik fele az ép karosszériát mintázza, a másik felén pedig az összetört állapotot formázták meg. Az ép pozíciót – mint alaphelyzetet - egy rugó tartja a helyén, és ütközéskor átfordul az elem és a sérült felét mutatja. Elengedéskor visszaáll az alaphelyzet.

Játéknak biztosan érdekes a fiatalabb korosztály számára, ez így van rendjén, erre találták ki. Gyűjtőként talán az érdekesség és a ritkaság faktor lehet szempont. Vagyis jó, hogy akad nálam egy ilyen is, ezért föl is újítottam.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése