2020. április 13., hétfő

Túltolták a túlórát


Jeepster Commando
(Hot Wheels)
átalakítás 
 


A jól bevált dolgokról érdemes több bőrt is lehúzni. A Jeep sincs ezzel másképpen. A huszadik században számos háborúban a Jeep Willys sokféleképpen hozzájárult a sikerekhez és az őket használó katonák megbízható mobilitásához. A militarista szolgálatuk után a civil életben sem kellett őket félreállítani. Számos területen hasznosak voltak, ennek megfelelően számos változatban készültek utódai. Egyik ilyen utód verzió a Jeepster Commando. A megjelenésében a hasonlóság tehát nem véletlen, viszont a polgári-ipari-mezőgazdasági igényeknek megfelelően platós kialakítású.




Az 1966-ban megjelent terepjárós haszongépjárművet a Kaiser Jeep gyártotta C101-es kódnévvel, a Willys Overland korábbi Jeepster modellje alapján. Pickup, roadster (változó méretű vászontetővel), vászontetős és kombi kivitelben létezett. A kezdő motor négyhengeres 75 lóerős volt, míg az opcióként rendelhető V6 már 160 lóerőt tudott. Konkurenciájaként az International Scout, a Toyota Land Cruiser vagy a Ford Bronco szerepelt.




A Hot Wheels a 2019-es sorozatában jelentette meg ezt a kisautót, többféle színben is. Jól hozza az eredeti Commando formáját, arányait, részleteit. A tamponnyomott feliratok is rendben vannak. Tulajdonképpen hibátlan lenne a kisautó. Azonban utalva a sokoldalú – például szabadidős - fölhasználásra a plató mögé biggyesztettek egy motorkerékpárt. Az ötlet maga kiváló, hiszen volt már rá néhány korábbi példa is, amikor nem csak az üres plató jelent meg a fülke mögött, hanem el is helyeztek rajta valami élő vagy tárgyiasult szállítmányt. Ebben az esetben azonban nagyon nem sikerült kidolgozni a jó ötletet. Nem kicsit elkapkodta a dizájnolást Dmitriy Shakhmatov, tervező.



A régi mániám a „léptékhelytelenség” itt is felütötte fejét. Ez a motorkerékpár csak valamilyen ifjúsági méret, az igazi motorok ennél nagyobbak. Vagyis nem férnek el keresztben egy platón vagy plató mögött. Nem véletlenül szokták hosszában szállítani a motorokat. Itt sajnos megerőszakolták a dolgot és egy jó ötlet (motor a platón) nevetségessé vált egy nyomorék motorimitációval. A motornak tulajdonképpen csak a külső fele van kidolgozva, a plató felől sima a felület. 



A kisautó kerekeire volt szükségem, ezért szét kellett szednem. Ha már a kezemben voltak az alkatrészek, természetesnek tűnt, hogy megmentem az amúgy jó formájú és szép színű kisautót a terhétől, vagyis levágom a motort a plató végéről. Ez meg is történt és a motorkerékpár imitáció helyén levő lukat egy sztirollappal fedtem be. A plató és a lefedés is kapott egy matt fekete festékréteget, sőt még a fényezett platószakasz is. Így már egy teljesen alap pickup Jeepster alakult ki, hátsó platóajtó nélküli kivitelben.

Kapott négy régebbi Matchbox-kereket, kifestettem rajta a lámpákat és az egyéb szükséges dolgokat és mindjárt egy még kifinomultabb kisautó keletkezett.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése