2021. augusztus 5., csütörtök

Az előfutó

 

BMW M1     "Martini"

(Matchbox)

átalakítás-felújítás


A BMW első kimondottan kétajtós sportkocsijáról már volt szó egy korábbi felújításom alkalmával. Az autó történetéről sok minden kiderül ott. Kiegészítésképpen viszont pár szó eshet itt és most az M1 versenyautók különböző dekorációiról – merthogy ilyen kitekintés nem volt még, viszont ez egy remek alkalomnak tűnik erre.

 



Dekoráció és dekoráció között is van különbség. A legegyszerűbb eset, amikor valaki csak teleaggatja különböző matricákkal az autót. Nyilván a matricáknak komoly jelentősége van. Nem mindegy ugyanis, hogy mekkora az adott matrica, hol van elhelyezve és hány darab van a kocsin belőle. Mindez pénz kérdése. Mármint, hogy a matricán levő cég vagy termék mennyit fizet, vagyis milyen komoly a szponzoráció.

 



A legnagyobb dobás az, amikor az egész kocsi egyetlen nagy reklámfelület, túlnyomóan egy cég vagy termék színeit , logóját és dekorációt viselve. A BMW M1  történetében is volt néhány, márkaspecifikus dekoráció. Természetesen a BMW gyári színeket (piros –sötétkék-világoskék) és az Andy Warhol által fölkent festéket ide nem számítva talán az egyik legjellegzetesebb a BASF német vegyipari cég M1-e volt. Piros alapon vékony fehér csigavonal, ahogyan azt a magnókazettákon is nap mint nap láthattuk. Volt Denim színű, kék-fehér, Motul dekoros piros-fehér, az ismert Marlboro színű, az osztrák zászlóval kettévágott zöld színű Gösser Bier dekoros is, a későbbi időkben pedig megjelent a versenypályákon egy Red Bull színekbe öltözött is. 

 



A Matchbox 1981-ben kiadott kisautója népszerű volt és ezért sok is van volt belőle a piacon, nem véletlen, hogy nálam is ismét fölbukkant egy. Természetesen lejátszva rendesen, de legalább ez egy jó indok a fölújításra. és itt jött a kérdés, a színnel és a dekorral kapcsolatban. Egy Porsche már kikerült a kezem közül ezzel a cégdekorral, így jónak láttam folytatni a sort. Bár azt is hozzá kell tenni, hogy nagyon sok féle Martinis típust látni manapság már, a kisebb autóktól kezdve egészen a Porschekig. 

 Mivel eredeti Martini M1-re nem bukkantam, de nem is akartam volna lemásolni ezért saját tervezésű dekorációval láttam el. Íme a végeredmény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése