2021. szeptember 17., péntek

Munkagépek 03: Korszerűen túrni a földet

 Case Tractor (dózer)

(Matchbox)

felújítás

 

 

A Case cég 1842 óta gyárt mezőgazdasági és földmunkagépeket. Nevét az alapítójáról kapta (Jerome I. Case ). Még a 19. században kezdték a gőzmeghajtású gépeikkel és mire átértek a múlt századba (1895-től benzinmotoros hajtással) már az első tíz legnagyobb traktorgyártó közt jegyezték. Gyártottak cséplőgépet, ekét, traktort, aratógépet, földgyalut sőt még személykocsit is. Az első világháború után nagy piacot láttak a mezőgazdaságot művelő Európában, így errefelé terjeszkedtek. Később azonban a mezőgazdasági vonal a második, a fő csapás az építőipari és földmunkagépek. Több európai traktorgyártó céget fölvásárolva terjeszkedett tovább.



A Matchbox kis munkagépe leginkább az 1957-es kiadású Case Terratrac 320 kompakt munkagépre hasonlít. A gépet 2,4 literes négyhengeres vízhűtéses motor hajtotta, A modell – figyelembe véve a nem egyszerű megjelenésű eredeti munkagépet - meglehetősen jól sikerült. Mozog föl-le a tolólap, mozog a lánctalp, mindez ideális alap a jó játékföldtoláshoz. 1969-1973 között volt első körben a kínálatban. Ekkor piros sárga/színben kínálták, sárga fülkével. 1976-ban adták ki másodszor, de ekkor már egy speciális katonai széria részeként. Természetesen zöld színben, bár volt belőle egy fényesebb/világosabb árnyalat és egy sötétebb, matt változat is, szürke tolólappal. Ekkor viszont már a műanyag fülke nélkül jelent meg, a katonáknak nincs szükségük fülkére.

 



A modell kritikus része a lánctalp (imitáció) ami gumiból vagy – később - gumiszerű, rugalmas műanyagból készült. Ez persze hamar letekeredik a kerekekről így természetesen gyorsan el is tűnik. Talán ez a legnagyobb kihívás a restaurátor számára: a lánctalp pótlása. 

 


 Nálam is ez volt a fő gond. Nyomtatóvadászatra indultam, ugyanis az asztali nyomtatókban van egy hosszú de keskeny bordásszíj, ami alkalmas lehet a lánctalp pótlására. Meg is találtam a megfelelő darabot, így a helyére szabva és végtelenítve egészen jól pótolja az eredetit.


Amikor hozzám került, így nézett ki.

 A minisorozat tagjai:
 
3. A korszerű
4. Liebherr
5. A német
6. Neve sem jó
7. Jumbo
8. A kicsi
9. Gyalu
10. Nagy daruskocsi
11. Innen indult 
12. Daruskocsi egyszerűen



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése