2021. augusztus 8., vasárnap

Munkagépek 02: A vibrohenger

 Ray Go Rascal 600

(Corgi Juniors)

felújítás


Egyre nagyobb kedvem lett a munkagépekhez. Igaz ugyan, hogy már korábban is újítottam fel és csodáltam meg a részletességét egy homlokrakodónak, illetve egy hasonló korú excavatornak, így ezek után elhatároztam, hogy egy sorozatot készítek belőlük (is). Itt elsősorban a korai Matchboxok vezetnek a sorban de van már nálam Siku és Corgi is.



Lehengerló bemutatkozás
 
A Raygo Corporation Amerikában jött létre a hatvanas évek közepén, kimondottan hengerelő és tömörítő gépek előállítására. Alapítói RAY Roettger and GOrdon Getti, tehát innen a név. Kiterjedt gyártmánypalettájuk lett hamarosan, így egészen változatos tömörítési-hengerelési feladatokra is tudtak megoldásokat. Érdekes módon az akkori trendtől eltérően nem sárgára festették a gépeiket, hanem világoszöldre. A nyolcvanas években megvette őket a Caterpillar.



A Rascal 600 modell egy Detroit dízelmotoros Rascal sorozatú vibrohenger. A sorozat középső tagja. Gépi hengerelés már azelőtt is volt, de a vibrációval együtt történő - magasabb hatásfokú - tömörítés csak ezidőtájt kezdett megjelenni a piacon. Ebben volt újdonság ez a modell is. 


A Corgi 1970-72 között kínálta a Rascall 600 modelljét. A közepesen lejátszott modell a Verdabörze pultjáról került hozzám. Érdekes, hogy az eredeti világoszöld szín helyett egy kék-narancs kombót választottak a gyártók a modellhez. Nagyon részletes kidolgozású kis munkagép. A motor részleteit, a kipufogót, az ülést de a kormányt is nagyon pontosan megmintázták. A henger természetesen gördül. A szétszedésekor derült ki, hogy nem is olyan egyszerű a gyártástechnológiája. Két kis szegecsféle tartja a szürke műanyaghengert a  helyén.  Középen csukló tartja össze a két járműrészt. Nagyon jól játszható modell de a gyűjtők részére is sok értékes elemet tartalmaz.

Bár az eredeti doboza már évtizedek óta az enyészeté, de a neten utánakeresve a bliszternek érdekes dolgot lehet felfedezni. A grafika sárga munkagépet ábrázol, úgy tűnik nem szerették a grafikusok sem a zöldet. A felújításkor eldöntendő volt, hogy az eredetihez hasonló zöld színt kapjon vagy ragaszkodjak a Corgi választásához. Végül ez utóbbi mellett döntöttem és egy kicsit finomítva az eredeti megoldásokon újítottam fel. Léptékében nem, de méretében szépen illeszkedik a korabeli Matchbox munkagépekhez, bulldózerekhez.



A minisorozat tagjai:

 
4. Liebherr
5. A német
6. Neve sem jó
7. Jumbo
8. A kicsi
9. Gyalu
10. Nagy daruskocsi
11. Innen indult 
12. Daruskocsi egyszerűen



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése