2023. október 30., hétfő

CC Laguna

 

Chevy Pro Stocker

(Matchbox)

felújítás

 

Ez a kisautó mindmáig a radarom alatt maradt, sohasem néztem rá egy másodpercnél többet, mert egyszerűen nem vonzotta a szememet. Sem a forma, sem az arányok, a típust meg föl sem ismertem ránézésre. Nem csoda. De erről majd később.

 

Aztán valaki adott nekem egy ilyet, hogy találta valahol számomra. Megköszönve a figyelmességét már dobtam is volna a gyűjtődobozba, amikor eszembe jutott a sorstársa, amit nemrég újítottam föl és szerintem a jól sikerült kategóriába tartozik. Nagy amerikai vas, nagy felületek, szabad fantázia a dekorációban, olykor extrém megoldások....

Hiszen ez is egy ilyen fajta. Nézzünk utána. Némi keresgélést követően kiderült, hogy a  nyolcvanas évektől futott kisautó tulajdonképpen egy Chevrolet Chevelle Laguna. Vagyis nem fantáziamodell. De mivel a Matchboxnak abban a korszakában készült, amikor torz modellek születtek, így csak nagy vonalakban hasonlít a kisautó az eredetire. Ami jóval keskenyebb és hosszabb, ha a magasságot vesszük alapul. De sebaj, ezen már túl vagyunk régóta. Viszont itt a lehetőség, hogy új köntösbe öltöztetve a kisautót valami egészen más megjelenése legyen, mint egykoron a nyolcvanas évek kínálatában.

A Matchbox 1980-ban tette a eladósorba az 1976-os Chevy Pro Stocker nevű modelljét, először fehérben, majd fehér alapon kék dekorációval kétféle verzióban is. 83-ban sárga lett, majd a következő évben megkapta a Pepsi Cola dekorációt és talán erről már sokaknak beugrik, hogy melyik kisautóról is van szó. Folytatódott az italdekor a 7UP matricákkal de volt ezen kívül még fekete és kék festés is. A padlólemez eleinte fém volt, majd piros illetve fekete lett, a két utolsó nem igazán vált előnyére. A kerekeket tekintve csak a vége felé kezdték el variálni. Ami viszont a fő elemet a karosszériát illeti, volt időközben egy komolyabb változtatás is benne. A hátsó fedélen lévő légterelő spoiler egy kis csík volt csak eleinte, ezt '83-ban megnövelték - nem kicsit - és egy igen komoly "farok" került a kocsira. Ezen túl az eleje is megváltozott: egy komoly spoiler került előre is és a lámpák felülete is sík lett. A beltere - a kornak megfelelően - sematikus, mindössze két fotel van benne. Az ablakpanelen, a vezető oldalán megmintázták azt a bizonyos sűrű hálót, amit az ilyen autóknál oda szoktak kifeszíteni ablak helyett (mögött?). Ez pozitívum. A hátsó ablakon is láthatunk két függőleges bordát, ami talán az ablakot kívülről a helyén tartó pánt akar lenni.
Az eredeti modell a Chevrolet Chevelle Laguna egy -  amerikai léptékekben gondolkodva - közepes méretű autó, amelyet a cég 1973-1976-ig gyártott. A GM A-Body platform az alapja, így az 1973-as Laguna sorozat kupékat, szedánokat és kombikat is tartalmazott. Abban az évben ez volt a Chevelle csúcssorozata, amely a Malibu felett helyezkedett el. Érdekessége, hogy a Laguna homlokfala műanyagból, poliuretánból készült, a karosszéria színére fényezve, ami könnyen megkülönböztette őket a többi Chevelle krómos elejétől. Kisebb ütközésre az poliuretán orrkúp, amelyet lengéscsillapító felfüggesztés tartott elhajlott és utána visszapattant - 5 mérföld/órás kocc esetén. A kialakítás lehetővé tette, hogy az eleje viszonylag lapos legyen és hézagmentes illeszkedésű legyen, ami ma már természetes igény, de akkoriban a nagy krómok közt azért volt bőven rés.

 Az 1973-as kétajtós Laguna másik jellemzője volt félig visszahúzott tetővonal keret nélküli ajtóüveggel és jellegzetes hátsó negyedüvegnek hívott ablakszerű lőréssel. A motorkínálat egy szabványos 145 lóerős 350-es V8-astól indult és a csúcs a 235 lóerősig néhány köztes verzió is létezett.  A Turbo Hydra-matic sebességváltó alapfelszereltségként tartozott a motorokhoz.  

A harmadik generációs Chevelle karosszériát a NASCAR versenyeken széles körben használták. Lejtős orra, kis hátsó negyedablakai és "fastback-stílusú" hátsó üvegei aeroelőnyt biztosítottak a NASCAR leggyorsabb pályáin a többi GM karosszériatípushoz képest. Junior Johnson csapata, Cale Yarborough pilótával 34 versenyt nyert, és megszerezte az első kettőt a három egymást követő Winston Cup bajnoki címből. Vélhetően egy ilyen élmény ihlette a Matchbox mérnökeit a kisautó megalkotására.

A kiindulási állapot
 

 PRO STOCK

 Amerikai versenysorozat, a nevéből adódóan ( stock= raktárkészlet >>szériaautó ) a szériaautókhoz közeli tulajdonságokkal bíró autók részére. Valamennyi nyers komponensnek elérhetőnek kell lennie bárki számára a boltokból, autókereskedőktől.A motorblokkokat és a hengerfejeket gyakran "nyers" állapotban szállítják a vevőnek, csak hozzávetőleges méretekkel és durva megmunkálással. Minden csapat folytatja az alkatrész megmunkálását és módosítását a saját elképzelése szerint. Az egyvezérmű-tengelyes, 90 fokos V8-as motorok maximum 8,2 literesek lehetnek, a kuplungnál a többtárcsás is megengedett. Ma már a profik a szövetség által jóváhagyott szénszálas karosszériákat használnak, az ablakok polikarbonátból készülnek.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése