2022. június 17., péntek

A piros, kutyás kombi

 Mercury Commuter

(Matchbox)

felújítás

A Mercury Commuterről már volt szó ebben az írásban. A története is ismert tehát, meg néhány, a Matchbox változatról szóló információ is már ismert. Nem marad más hátra, mint egy kicsit részletesebben is körüljárni a kisautót és felfedezni benne újabb érdekességeket.  



A Matchbox nem  korai hanem egy későbbi, minden bizonnyal 1968-as kiadású kombi Commutert mintázott meg. Beazonosítható, mert ezen már nincsen oldalt az első kerekek előtt szellőzőrács, a hátsó lámpa is nagyobb más lett, immáron egy részből áll, nem kettőből ahogy korábban. Maga a hátsó ajtó is a késői változatot mutatja a zsanérjaival, bütykeivel. A motorházfedélen középen, a hűtőmaszktól a szélvédő felé végigfutó, kiemelkedő bordát az angol mérnökök kisimították, nyilvánvalóan, hogy az oda tervezett, még papír alakú matricák jobban felfeküdjenek. Az autó oldalán az él is lejjebb került az eredetihez képest, azonban ez egyáltalán nem zavaró. Elképzelhető, hogy itt is a matrica stabil elhelyezése volt inkább a fő szempont.

 A kisautónak egyébként szerintem jót tett, hogy a Lesney mérnökei tervezték meg, és éppen akkor amikor léptékhelyességgel és az arányokkal még nem annyira foglalkoztak. Így a kisautó a valósághoz képest sokkal szebb formájú lett. Tömörebb, egy bizonyos értelemben sportosabb, masszívabb modell jött létre, mintha az eredeti, igencsak hosszú és nyúlánk autót pontosan lemásolták volna. Ez az a kivétel, ami erősíti a még megengedhető torzulások rendszerét. Erre csak rátett még az általam alátett kerék, amely lehet, hogy kissé túlzás, de egy látványkísérletnek betudható.

A  két kutya - a hátsó letekert üvegű ajtón kibámulva - adja meg a kis modell unikum értékét. Bár már figyelt kutya autóból kifelé, de itt kettő is van belőle és így eléggé hangsúlyos is. A kisgyerekek számára ez akkora jelentőségű, hogy az abszolút kedvenceik közé tartozhatott.

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése