2024. március 12., kedd

Estoque

  Lamborghini Estoque

(Hot Wheels)

bemutató

 Nem hat meg egy ilyen kaliberű autó látványa a valóságban sem. Mentségemre szóljon, hogy mifelénk kevés van belőle. Itt sem a különlegességével fogott meg.


 
Szép szín, szép kidolgozás, kellő mennyiségű nyomat a megfelelő helyeken. Még egy gyorsítócsíkra is futotta a festékből, ami ilyen kvalitású autóknál azért elég ritka. Talán a kerék egy kicsit kisebb, mint amit várnék és a felni sem különleges. Viszont fekete, ezért nem sok minden látszik belőle. A beltér átlagos szinten kidolgozott, viszont csak egy csúnya, egybekormányt sikerült benne megformázni.
A HW 2011-ben kiadott, 1/64-es léptékű, Phil Riehlman által tervezett modellje jelenleg is az eladási sorban van. Számos színben kapható, bár egyik sem olyan szép, mint ez a kék. A Hot Wheels tehát egy prototípust mintázott meg kicsiben, így ebben a tekintetben megfelelő a kisautó bár valódi összehasonlítási alap természetesen elég korlátozott.

  

Aki kicsit járatosabb a Lamborghini modelltörténetben, annak nem okoz különösebb fejtörést visszaemlékezni egy hasonló megjelenésű Lambo modellre. Az volt a Marzal. A formavilága hasonló, bizonyos jellemzői is hasonlóak, ámde az jóval űrhajósabb kinézettel rendelkezett. A Marzal a mai megfogalmazásban az Estoque.

 

 A szupersportkocsi koncepcióautó mára már négyajtós lett, és a túlméretezett kerekeivel már egyszerre csúcskategóriás szupersportautó és rendkívül praktikus GT is, a kornak megfelelően. A négy önálló ülés, a hosszú de lapos kialakítás (515/135 cm), a hosszú tengelytáv (301 cm), a széles nyomtáv akkor és most is kifejezik a Lamborghini stílust. A motor hátulról előre került, az első tengely mögé, vagyis ez egy orr-középmotoros elrendezés. Egy 5,2 literes V10-es, 560 lóerős erőforrásról beszélünk itt. Ez az első orrmotoros modell az LM002 óta, tehát nem igazán tipikus. Az Audi A8 alumínium vázának felhasználásával készült a karosszéria.  

Az Estoque-ot a 2008-as Párizsi Autószalonon mutatták be. Árát akkor 230 000 dollárra tartották, bár csak prototípus létezett belőle. A sorozatgyártást számos ok miatt felfüggesztették, többek között a megfelelő platform hiánya miatt. Az Estoque azonban sokak szerint segíthetett utat nyitni az immáron sorozatban készülő Urusnak. Mit jelent az Estoque elnevezés? Az Estoque valójában a matadorok által használt kard a bikaviadalokban, ennyiben folytatva a bikákkal kapcsolatos névválasztást.


 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése