2024. március 8., péntek

Tűzoltóautók 36.: Lime

Seagrave Fire Engine  1952

(Matchbox)

bemutató

 

  A Seagrave Fire Apparatus LLC egy amerikai tűzoltókészülék-gyártó, amely szivattyú- és mentőegységek  gyártására javítására specializálódott. A Seagrave-et 1881-ben Fredric Seagrave alapította Detroitban és az Egyesült Államok legrégebbi folyamatos tűzoltókészülék-gyártója.

 

Szövetségre lépve ismert tűzoltóautó-építőkkel különböző alapokra építették járműveiket. A Seagrave elkötelezett amellett, hogy az innovációra és a folyamatok folyamatos fejlesztésére összpontosítva magas szinten megtervezett nehéz tehergépjárműveket, fülkéket, alvázakat, karosszériákat, létrákat és egyéb, kiemelkedő élettartamú termékeket kínáljon ügyfeleink számára. Egyetlen forrásból származó gyártóként a tervezést, a kivitelezést és az összeszerelést egy fedél alá integrálták. A gyártott termékek közé tartoznak a léglétrák, a teleszkópos gémes platformok, az egyedi alvázak és az egyedi karosszériák.

 

A kisautó első látásra is vonzó, nagyon részletes, csodálatosan felépített, és egyszerűen gyönyörű. Ehhez a remek szín is hozzájárul. Bár mifelénk csak mostanában változtatták meg a mentőautók színét a hagyományos fehér árnyalatról egy jóval élénkebb sárgás tónusra, a tengeren túl ennek már jóval nagyobb hagyománya van. Ne csodálkozzunk tehát ezen a lime színen. Jól áll neki. Ahogyan államonként más a rendőrautók színezése úgy az amerikai tűzoltóautók is igen széles színválasztékban pompáznak. Ennek a modellnek is van – talán éppen ezért – a Matchbox kínálatában is piros, zöld, fehér és még számos más árnyalatú verziója is. Mi több készült belőle extra változat is, gazdagabb dekorral, metál alapszínekkel.

 

Talán az egyetlen negatívum a már többször is kifogásolt keréktípus. Oldalról nézve nincs gond de ha már egészében látjuk a kisautót kitűnik a széles, strapabíró Matchbox egyenkerék, amely szélességében erősen uralja a kis járgányt. Persze a jó futás elengedhetetlen a játékhoz és ez modell elsősorban az, és csak nekünk gyűjtői darab. Itt nincs kompromisszum. Mindazonáltal örömmel sorolom be a vintage tűzoltószerek sorába a vitrinemben.



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése