2023. január 4., szerda

Chevelle

 Chevrolet Chevelle SS 1970

(Hot Wheels)

bemutató

 

A General Motors palettájába tartozó Chevy Chevelle három generációt élt meg 1964 és 1977 között. Az 1970-es Chevelle Sport Coupe, Sport Sedan, kabrió, négyajtós szedán, kombi és pickup változatokban volt kapható. A szóban forgó 1970-es széria a második generációhoz tartozik. Az SS (Super Sport) kivitel pont 1970-ben kapott egy modernebb, szögletesebb karosszériát. 6,4 literes, 380 lóerős V8 motor hajtotta a megemelt motorháztetőről jól fölismerhető modellt. Négyfokozatú kézi vagy háromfokozatú automata váltóval volt kapható. Ezen kívül első és hátsó spoilerekkkel valamint nagyobb és szélesebb kerekekkel is ellátták a látvány és a jobb tapadás miatt is. Tulajdonképpen ez a modell képviselte a céget az izomautó kategóriában akkoriban. Már első tárcsafékkel és biztonsági kormányoszloppal is büszkélkedhetett. Nem csoda tehát, hogy a versenypályákon is megjelent.


A Hot Wheels ezért is igen jól választotta ki a típust a sportos kis modell számára 2013-ban. Tervezője Jun Imai. Amúgy a kisautót rengeteg színben és dekorációval lehetett megvásárolni. A forma és a részletek jól eltaláltak, bár mivel versenyautóról van szó a gyári kiadástól jócskán eltérő megoldások is létezhettek, melyeket vagy figyelembe vettek a modellezésnél vagy nem. Itt tehát nincs tuti megoldás. A beltérrel kezdem most az ismerkedést. A belteret uraló ezüst szín nem egy jó választás, bár kétségkívül vonzza a kisgyerekek szemét. Viszont egy fehér belső sokkalta versenyautósabb lett volna, ahogyan azt a valóságban is látni lehet. Amúgy meg a kidolgozására nem lehet panasz, nem nagyolták el, igazi versenyautós beltér készült: bukócsővel, egyetlen üléssel, elfogadható kardánalagúttal, váltóbottal és... pizzakormánnyal. Ezért az utolsóért kár.

 

 Az autó alján is eléggé igyekeztek megformálni a technikai megoldásokat, pár a végeredmény inkább egy dombornyomat, mint 3D-s kialakítás. A fekete padlólemez alkotja az első spoilert és a hátsó lökhárítót. Érdekes  és jó megoldás, hogy ha már króm a beltér, akkor legyen ebből a panelből a hűtőrács is. Csakhogy a lámpái meg lemaradtak erről a panelről, így azok a kaszni színében szomorkodnak. A kaszni színe - az én esetemben - sötétbordó, ami nem túl szerencsés. Ezért is dobtam fel egy feltűnőbb narancs dekorációval, meghagyva az eredeti színt és a dekor egy részét. A kerekei esetében kicseréltem az eredeti - egyébként stílusával jól illeszkedő - HW kerekeit egy megbolondított Matchbox kerékszettre. A lámpák kifestése után már gurulhatott is a többi izomautó mellé.



 








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése