2023. január 10., kedd

Meglepetés!

 Ford F-100 Panel Delivery (1955)

(Matchbox)

bemutató

Ez az 1:69 léptékű kisautó túl sok érdekességet nem tud felmutatni első ránézésre. A Ford 1955-ös kiadású zárt kis áruszállítója. Élénkzöld színben, nonfiguratív dekorációval, széles kerekekkel, tehát már nem eredeti megjelenésében. Kell ilyen is, a kisautó rendben van. Játszani is jó, átalakítani is meg csupán nézni is. Ami viszont csak nagyon keveseknek okoz örömet az szabad szemmel láthatatlan.


 
A Matchbox tehát ezt a változatot igen szépen elkészítette 2007-ben, 2008-2017. között forgalmazta az első sorozatot. Kicsit pihentették, majd 2022-től új szerszámmal (részben eltávolították a sárvédőket a fém testről, így azok műanyagokká és a padlólemez részévé váltak) készítve ismét kiadták. (Csak azok a tükrök ne lennének...) Természetesen emellett a színváltozat mellett még létezik egy csomó szép színben, jópár keréktípussal és változatos dekorációkkal. Még kéttónusú is akad köztük. Mind korhű(nek tűnik), de nem biztos hogy valósak. Nem is baj, mivel hangulatos az összes. Az adott kor amerikájának "Ducatója" vagy "Transitja". Ma haszongépjárműnek mindjuk és ma is rengeteg féle cégfelirat és dekoráció kerül az oldalukra.Ebből a szempontból is nagyon szép kollekció állítható össze a sorozat tagjaiból. Az utolsó kiadás 2017-ben jelent meg belőle. Meg kell említeni, hogy a pickup változat is megvolt a Matchbox kínálatában, 1997-2007-ig, hasonlóan széles választékban.
 

 
 
 
És ami a kisautó utolérhetetlen érdeme, hogy extra meglepetést tartogat. Persze csak azok számára, akik valamilyen okból szétszedik a kisautót, mert egyébként nem látható kívülről. A meglepetés ugyanis belül van. A csomagtartóban a csomag tetején egy kutyus pihen!
 

(Csak a kerékcsere miatt szedtem szét és akkor jutottam az extra meglepetéshez.)

A Ford F-100 Delivery Van a cég 1955-ös modellje, mely a korabeli reklámok szerint a kényelem és a hasznosság kombinációja.Talán az 5 hüvelyk vastag habszivacsra gondolhattak, amit ekkortól lehetett megtalálni a pickupjai immáron állítható ülésein, vagy a belső világítás, a szivargyújtó, könyöktámasz vagy a napellenző. Mégis a modell a rajongók hadát nyerte meg, és ez a lényeg. Amerika szerte tizenegy gyár ontotta a modelleket. 3,7-5,9 literes motorokkal szerelték, a legkisebb kivételével természetesen V8 formában. Három vagy négyfokozatú kézi, vagy háromfokozatú automata váltóval rendelhették a cégek. Itt jelent meg a Ford-O-Matic automata rendszer. A karosszériák tekintetében túl sok lehetőség nem adatott, vagy kétajtós pickup vagy dobozos változat közül választhattak. Viszont aki kívánta már biztonsági övet is kérhetett bele.


1 megjegyzés:

  1. Nem is emlékeztem, hogy ez is benne volt a pakkban, amit anno elküldtem neked. :-D

    VálaszTörlés