2023. április 18., kedd

Iveco lakó

Fourgon (Camper Van)

(Majorette)

felújítás

 Nem mindennapi darab került elém, egy lakóbusz. Bár nem egyedüli mégis korának hangulatát nagyon hűen visszaadja. Egy kisebbfajta, - mondjuk kétszemélyes - lakó fölépítmény az egyik legalapabb furgonalvázra ültetve. Olyan olaszos-franciás lazaság és egyszerűség  jellemzi, az alapfunkciók megléte mellett. Röviden így lehetne jellemezni. 

Az Iveco Daily alapú lakóbusz az eredeti, ahol is inkább csak a fülke az ami beazonosítható, hiszen a lakórészt számtalan gyártó számtalan variációban gyártotta, és gyártja ma is. Az egyedi megoldásokról nem is szólva. A Majorette jól megragadta a hangulatát az 1982 és -85 között kínált kisautónak. Látványos megoldás lett a túlzó üvegfelületekkel kialakított alkóv (fülke fölötti alvórekesz), illetve a hátsó falon a nyíló ajtó. Ez egy műanyagból kialakított a tetején levő recés élű koronggal nyitható-zárható eleme a kisautónak. A hátsó falon kialakított bejárat már akkor is ódivatúnak számított, amikor a modell megjelent, így ma meg már kiváltképpen megmosolyogtató.

 

 Szép, hogy az ablakai körben megvannak, és hasonlóak mit az alkóv anyaga. A hátsó fal részletezettsége kifogástalan, a rendszám betűi is tökéletesen olvashatóak. A létra kialakítása is tökéletes. Talán a padlólemez füleinek illesztése sikerült kicsit bővebben a hátsó falon, de nem vészes ez sem. A beltér is valamennyire megformázott de sok nem látszik az ablakokon és a nyitott ajtón sem belőle. Az 1:67-es léptékű kisautó külső részletei (csatlakozófedelek, szellőzőrácsok) nagyon korrektül ki vannak alakítva.  Az eredeti jellegtelen és nem is szép kerekek helyett egy egész másfajta, csicsásabb felnit kapott, gumikkal együtt. A dekoráció most nem hiányzott róla nekem, így nem is erőlködtem vele.




 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése