2023. április 6., csütörtök

Munkagépek 13: Laing darus

 Scammel Crane Truck

(Matchbox)

felújítás

 


 A King Size méretű darusautó közepesen kopott volt amikor hozzám került és a darus része is külön életet élt. A felújítás során kicseréltem még a horgot tartó műanyagot egy drótkötél imitációra és a darusfülkét is "beüvegeztem". A modell szépen kidolgozott eredetileg is, még a hátsó rész szokásos elnagyolását sem lehet tetten érni: van valami kis lámpakezdemény rajta. Azért a valóságban valószínűleg volt a kocsin oldalsó kitámasztó, amit itt nagy ívben lehagytak. A King Size méret pedig adott volna rá lehetőséget, ahogyan azt más modelljeik esetében megtették. Minden valószínűség szerint a darus felépítmény a fantázia szülötte, bár nem nélkülöz némi valóságalapot. Ilyen rácsszerkezetű darugémek előfordultak a valóságban is, amíg meg nem jelentek a teleszkóposan nyújtható hidraulikus gémek. De konkrétan ilyen teherautó alvázon nem találtam fotót róla. 

A Matchbox kínálatában 1969-től volt megtalálható a kis munkagép. Létezett az itt bemutatott sárgán kívül lazacnarancs színben is, de már SF kerekeken, 1974-ig. A teljesen hivatalos neve ez lenne: Scammell Routeman MkII 8 Wheel Rigid Mobile Crane, ami természetesen még egy ekkora jármű aljára sem férne fel. Szép és értékes kisautó, hiszen az Ebayen több, mint 100 dollárt is elkérnek érte.


Az eredeti autó egy Scammell Routeman MkII 8×4. A Scammel teherautó gyártóról már volt szó a nehézvontatójuk kapcsán. Ez a típus jóval későbbi, modernebb kialakítású. Az 1970-es évjáratú Routeman az alap. Az 1960-as évek kezdetét a Routeman, Handyman és az új, ikerkormányzású, Michelotti által tervezett, üvegszál erősítésű műanyag fülkéjének bemutatása jellemezte. Nagy teljesítményű, Cummins 335-ös motorral, Lipe tengelykapcsolóval és Fuller sebességváltóval felszerelt hajtóművet 1964-ben kezdték el gyártani, és nagy sikert aratott tartályszállítóként és nehézfuvarozóként is.



 
A kisautó eredetijének másik történeti szála a brit Laing céghez kötődik. Arrafelé ez egy ismert szállítmányozó, teherautókezelő cég, igen kiterjedt profillal. Nem véletlenül került tehát a kis Matchboxokra több esetben is az ő nevük dekorációként.
 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése