2023. április 28., péntek

Billencsek

Scania - Fantasy

(Matchbox és Majorette)

felújítás, dualteszt

Ez egy különleges összehasonlító teszt, melyben két márka funkciójában, megjelenésében valamennyire hasonló, de sok tekintetben különböző modelljét próbálom összevetni és kielemezni. A felújításuk során már erre az összehasonlításra gondolva találtam ki, hogy teljesen azonos színt kapjanak, függetlenül az eredetitől. Lássuk a két „versenyzőt”!

 

- Majorette: valóságalapú, Scania LS 140 háromtengelyes billencs, „King Size” méretben

- Matchbox: fantázia kategóriából a Big Tipper nevű, háromtengelyes Super Kings méretű billencs

  

 
A két teherautó-modell nagyjából azonos méretű így jól összehasonlítható. Fölépítésüket tekintve is nagy a hasonlóság. Masszív kivitel, hatalmas kerekeken és vastag tengelyeken gurul mindkét - teljesen fémtestű – nehéz billencs. Igen alkalmasak játszásra és nem csak szobakörülmények között. A homokozóban is kiválóan megállják a helyüket. És működnek is! A billenőplató mindkét esetben kiválóan pakolható és billenthető. És a gyerekek nem foglalkoznak azzal, hogy a valóságban létezett-e olyan billencs vagy csak a modellgyártó találta ki. Talán ez itt a lényeg.

Azonban a mi szempontunkból azért érdemes egy kicsit elmélyedni a részletekben.

A Majorette által kínált modell eredetije nem egészen pontosan azonosítható be. Csak nagyon hasonló kinézetű Scania teherautókat lehet találni, talán a 140-es sorozat áll a legközelebb a modellhez. És bár az aljára 1:60 van írva léptéknek, ennek pontosságában azért kételkedem, hiszen a hagyományos Matchbox kisautók léptéke szokott 1:6x lenni, ez pedig attól azért nagyon különbözik...

  

A modell alja, pontosabban az alvázának az alsó burkolata egy fekete műanyag elem, ami a fém alvázra illeszkedik föl. Ebből a műanyag burkolatból alakították ki a kerekeket tartó és azoknak némi rugalmasságot biztosító kis konzolokat, tengelyenként kettőt. Azért, hogy túl nagy kimozdulása ne lehessen a tengelyeknek, a fém alvázkeretben megvezetik a mozgó tengelyt illetve rövid úton meg is fékezik. A billenőplató billenését is fékezi egy – a valóságnak is megfeleltethető - hidraulikus dugattyú imitáció. Az egyik fele fekete műanyag, a másik pedig egy kettő passzentosan belecsúszó fém rúd.    Ez tartja a súrlódása miatt a platót nyitott állapotban. Az alvázkeretre illeszkedik a fülke, amiben egy hozzávetőlegese megformázott piros(!) beltér van. Ehhez kapcsolódik a narancssárga ablak, aminek az anyagából dudorodik ki a két villogó. Ami nagyjából csak akkor látszik, ha a plató föl van hajtva, ugyanis a plató előre nyúló hosszabbítása teljesen eltakarja a tetőn levő dolgokat (A villogókon kívül egy hármas kürt is van ott középen eredetileg rápattintva. Ez jön le leghamarabb.) Ami a további kiegészítőket illeti mindkét oldalra visszapillantó tükröket is biggyesztettek. Ezek a fülke belsejéből nyúlnak ki két-két vékony rúdon, hasonlóan mint ahogyan az a valóságban is szokott lenni. Az más kérdés, hogy eléggé kinyúlnak-e.(nem!) De ez is teljesen elfogadható. És ami meglepő, hogy mindkét oldalon még a helyükön voltak, mikor megmenekült a kisautó a játékkosárból.

A Matchbox csak „Nagy Billentős”-nek elnevezett 1974-es modellje jóval puritánabb kialakítású, mint a francia társa. A két leghasonlóbb elem a billenőplató illetve a kerekek, és ezzel vége is a sornak. Bár az ő kerekei azért nagyobbak. A Scania csőrös, míg ez inkább bulldogfülkésre hasonlít. A francia hagyományos fülkekialakítása áll szemben az angol jövőbemutató és egyetlen megszokott elemet sem tartalmazó fülkekialakításával.

Mivel nem volt mit lemodellezni, a lámpák és az egyéb elemek mind kitalált darabok. Viszont ami pozitívum, hogy hátul rendszámot és a lámpát is megformázták az alvázvéget lezáró elemre. Ez a részlet ebben a léptékben már nagyon hiányozna ha nem lenne. Az alváz és a fülke metál bordós-lilás árnyalatú volt végig az élete során, ehhez társult a sárga plató rész. A fülke belseje egy puritán, jobbkormányos elem, 1+2 ülésimitációval és a valóságtól elrugaszkodó méretű és formájú kormánykerékkel. (Ez az elem közös a Matchbox Bertone versenyautóéval. Érdekes.) Fantáziamodellnél ez elmegy. Amúgy erre az alapra készült más felépítmény is.

Azért mégis van valami figyelemreméltó a plató alatt. Ugyanis a ravasz modellezőmérnökök egy olyan kis mechanizmust rejtettek a palató alá ami a plató nyitását vezérli, anélkül, hogy azt a rész érintenénk. A sárga műanyagból készült üzemanyag tankot egy belső műanyag rúgó ellenében benyomva, az megforgat egy hátramenő tengelyt. Ennek a tengelynek a végére egy excentrikus korong van kialakítva. Ez elfordulásakor kiemelkedik és így felnyomja a platót. Remek megoldás, bár túl nagy mozgást nem ad a platónak. 

 Később ezt egy a Majorette Scaniánál megismert duplateleszkópos mechanikára cserélték. Ezzel egyidőben nyilván megváltozott az alváz is (eltűnt a "mozgó" tank és fixen lett kialakítva a kaszni színéből, illetve a mechanika változás miatt az alváz belseje is átalakult. Jó megfigyelők azt is észrevehetik, hogy a billenőplató oldala is változáson esett át. A korábban csak egy csíkos sávot tartalmazó matrica átadta helyét a Laing matricának, amihez viszont az öntvényt is módosítani kellett a matrica alatt. 

 A gyártó ráhelyezte ugyan az angol Laing fuvarozócég feliratát a kisautóra ahol éppen helyet talált rá, de szerintem ez inkább csak mint liszenszlehetőség kihasználása címszó alatt futhatott, mint a valóság leképezéseként. A felújítás során így én is tettem rá ilyen matricát, bár nem úgy, és nem oda hanem kicsit jobb érzéssel elkövetve mindezt.

 

 Gyűjtői vagy legalább is felnőtt fejjel azért a Majo Scaniája talán az értékesebb, mivel valós eredetije van és talán ezért is részletgazdagabb, valósághűbb. Az angolok által a kisautóba belevarázsolt nyitómechanizmus meg a játékosabb kedvű gyűjtők számára nyújthat élményt. Egyszóval, mindkettő megéri a befektetést, de más-más szempontból.

 

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése