2023. augusztus 8., kedd

Ló helyett lóerő

Dodge Tractor Cab and Articulated Horse Van

(Matchbox)

átalakítás 

 


 Régóta vágyott kisautó-szerelvény került hozzám nemrég, nem is olyan rossz állapotban. De azért a felújítás erre is ráfért. A szokásos módon el kellett döntenem, hogy eredeti állapot legyen belőle vagy valami más. A „vagy valami más” mellett döntöttem.


A Matchbox 1967 -ben jelentette meg a kínálatában K-18 kóddal  Dodge Tractor and Articulated Trailer Horse Van  néven a nyergesvontatót egy nagyon szép grafikájú dobozban, és elég sokáig, 1973-ig tartotta a kínálatban. Tulajdonképpen King Size kategóriába sorolandó ám mégis a hagyományos méretű személyautókkal kompatibilisnek tekinthető méretű szerelvény igen szemrevaló. Piros, már ismert Dodge vontat egy barnás-bézs színű lószállító félnyerges utánfutót. A piros műanyag kerekekkel (a hátsó két tengelyen levő kisebb átmérőjűekkel) nagyon "gyerekszem vonzó" kis játékszer volt annak idején is. A két ajtót rámpát kinyitva a pótkocsin „kisétálhatott” a három-négy akár fekete ló is a kocsiból. A platókat kis bütyök tartja a helyén becsukott állapotban. Mindkét egység szépen kimunkált sok részlettel és finomsággal szolgál. Talán egyetlen negatívuma, hogy a két egység össze van szegecselve gyárilag, így külön nem játszhatóak. (Bár a letámasztólábak az utánfutó alján azért ott vannak) Másrészt viszont ez szolgál előnyéül is a hosszú távú használat tekintetében, hiszen nem tűnik el az egyik rész a másik nélkül…

 
 
A félpótkocsi elején egy hatalmas ablak alatt még valamiféle személyzeti kabin is kialakításra került, ahol elméletileg a ló kísérő személyzete utazhatott, pihenhetett. Az utánfutó hátsó részében pedig egy elválasztó műanyag biztosította a lovaknak a helybenmaradást. A második kiadásnál az utánfutó narancssárga lett és már a Super Kings sorozat új, gyors kerekein gurult tovább a szerelvény. Nagyon szép kis részlet a vontató fülkéjének tetején levő kürt páros. Igen jó részletességgel sikerült megtervezni és kivitelezni. Stabilan a helyén van, mert szegecs az alja és a fülke ablakát is a helyén tartja. Merthogy más nemigen tartaná meg a szép vékony zöld fülkeüvegezést, ugyanis a beltér lemaradt. Ez gyakorta előfordult akkortájt, sajnos még ebben a méretben is.
 
  
   
 
Ló vagy lóerő. Miután a kérdés eldőlt, rájöttem, hogy tulajdonképpen olyan túl sok eltérés nincs is a két sportág között, a szükséges kellékek szállítása, megjelentetése tekintetében. Mindkét esetben szállítani kell a sporttársat, a lovat vagy az autót illetve a hozzájuk tartozó felszereléseket és a szükséges személyzetet is. Tehát nagy átalakításra nincs szükség ez esetben. A vontató színét meghagytam, az utánfutó meg egy ezüstös-grafitos árnyalatot kapott a korának megfelelő anyaghasználati trend szerint. A belteréből kivettem az elválasztó részt és egy beleillő padozatot készítettem. Szerény dekorációt kapott illetve kerestem egy piros, versenydekoros Porschét bele.
 

 
 
 
A korabeli prospektusban nagyon szép kis rajzolt ábrákkal mutatták be a modelleket. Sajnos a lovak hamar szétszaladnak és csak a kopott szállítójármű marad meg az utókornak.


 


 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése