2023. február 24., péntek

Laposplatós

 Volkswagen T2 Pickup

(Hot Wheels)

bemutató

  A Volkswagen T2-es modellje mára már kultikus tárgy, egy késői hippikorszak emlékét idézi. Ám nem lehet szabadulni tőle. Bár lassan elporladnak, mégis akadnak, akik megpróbálják megmenteni a már hamvadó példányokat. Így vagy úgy. A legtehetősebbek új állapotúra restaurálják, ezek még a gyárinál is jobban, szebben vannak elkészítve. És vannak olyanok – elsősorban a tengeren túl – akik újragondolják, átalakítják és egy új felfogásban csillogtatják meg az egykori kisbuszt vagy kisteherautót. Például leültetik - nem kicsit. Vagy például megnyújtják, amire már volt példa még a kis platós teherautó aktív korszakában is, de az azért más volt. Ott munkaeszközként rótta a kilométereket.

Itt most az ültetésen túl, még egyfajta tuningot is kapott. Talán a restomod kifejezés illik rá leginkább, vagyis amikor úgy állítanak helyre egy régi autót, hogy kissé átalakítják és modern szerkezeti vagy látványelemeket kombinálnak bele. A Hot Wheels ezúttal egy ilyen változatot alkotott meg. Azon el lehet mélázni, hogy egy erősen kis példányszámban létező, egyedi autót miért kell modellként megjelentetni, de ez is lehet érdekes. A kocsi platójának hosszáról még annyit, hogy sok minden további tuningnak jó alapot szolgál, de valójában egy rövid autó sem fér el rajta. Tehát autószállításra alkalmatlan. Ahhoz annak idején jóval nagyobbra nyújtották.

 A messziről is látható módosítások mellett számos apróbb geg is található a kisautón. Eleve nincs motorházfedele, így az ott maradt nyílás a tuningmotort is láthatóvá teszi. A motor azonos öntvényből van kialakítva a platóval és az ülésekkel. Ez okozhat némi képzavart, ugyanis a három elem három különböző anyag/szín szokott lenni. Erősen kompromisszumos megoldás. Az első lámpák üvegmentes, homorú kialakítása minden bizonnyal a tuning fedőnév alá sorolható. Csakúgy, mint az első lökhárító helyett odadizájnolt, nagy légbeömlőkkel rendelkező szpoilerféleség.

Számos színben és számos dekorációval jelentették meg, mégis inkább alapanyagként lehet rá tekinteni. Egy-egy szebb színnel vagy konkrétabb dekorációval elkészítve nagyon pofás kis modellünk lehet belőle. És mindjárt át is nevezhetjük úgy, ahogy eredetileg is illett volna elnevezni. Ez ugyanis nem a pickup karosszéria. Bár kétségtelen lehet szállítani rajta ezt-azt de még úgy sem. A pickup az autós értelmezésben egy oldalfalakkal rendelkező platós, manapság egyre inkább duplafülkés, jobbára összkerék hajtású, orrmotoros, csőrös kisteherautó. Ez meg - eredeti nevén pritsche (kb. platósként értelmezhető) - egy plató-oldalfalak nélküli, hátsókerék hajtású, ültetett, szimplafülkés, léghűtéses tuning kisteherautó. Röviden: VW T2 Lowrider.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése