2023. május 5., péntek

Ford Tractor

Ford Tractor

(Matchbox)

bemutató

 Igen, a Ford is gyártott traktort, ahogy a Porsche, a Lamborghini és a Mercedes is többek között. Csak nálunk a Zetor és a Belarusz tarolt akkoriban karöltve a Dutrákkal. Az angoloknál azidő tájt az 1966-os évjáratú Ford 3000 traktor után kötötték az ekét és egyéb szerelvényeket a kisgazdák. A munkagépet 1965-75 között nem csak Amerikában de Belgiumban és természetesen az angoloknál is gyártották. A gyártás befejezésekor 6300 dollárba került. Háromféle kivitelben lehetett rendelni: sztenderd, szőlőültetvényekre való és keskeny kivitelű létezett belőle. A motorja mindössze 46 lóerős volt a legerősebb változatban is. Háromhengeres 2,6 literes benzines és szintén háromhengeres, de 2,9 literes gázolajos motorok kerülhettek bele. Mechanikus differenciálzár volt a hátsó tengelyen. 6-8-10-12 fokozatú sebességváltók közül lehetett választani. Már szervokormánnyal szerelték de a vászontető is csak opcióként létezett. Jobbára kék-fehér színben létezett.




A Matchbox 1967-ben tette a kínálatába a kis kék-sárga mezőgazdasági munkagépet. Hatvankilencben a sárgát is kékre cserélték, míg három évvel később megjelent egy teljesen narancssárga változat. A mérete becsapós, hiszen a képeken látható trélerhez képest ez egy aprócska jármű volt, ilyenből keresztben elfért volna a platón vagy öt darab belőle - a valóságban. 

 Szép kidolgozású az aprócska modell. Egyszerű sárga felniken hátul nagyobb, traktormintás abroncs van, elől kicsi sima. A kormánya külön fekete műanyagból készült, nagyon finom kidolgozással, viszont mivel elég filigrán darab, hamar letörik. Ritka is az ép darab. Hátulra egy nagy kampó került ami teljesen funkcionális viszont egyáltalán nem autentikus. Így kapcsolható volt hozzá egy pótkocsi is. A géptest két három (mert az ülés és a tartója is egy külön darab) részből áll, így szépen kidolgozták a látszó motor részleteit, de a többi elemet is. A felújítás talán mindenképpen ráfér erre a példányomra, ám egy bemutató erejéig a patinás változat került a képekre. A "patinát" mintegy 50 éve kezdtem el rátenni saját kezűleg, így érthető némi nosztalgiafaktor is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése