2023. május 19., péntek

Tűzoltóautók 28.: A színdinamikus

 Hazard Squad

(Matchbox)

átalakítás

  A tűzoltóautó piros, a mentő fehér, ahogy annak idején láthattuk. Ma már ez is másképpen van, és a láthatóság mindennél fontosabb lett. Tehát a színes LED villogók mellett a kocsik színezése is megváltozott, élénkebb lett. Ez így van jól.

 Talán Amerikában lehet látni a legváltozatosabb színű tűzoltóautókat, hiszen a piroson színűeken túl láthatunk fehérre, sárgára, zöldre festett szereket is bőven. Így a blogon már bőven volt szó a pirosakról, de volt fehér is, így most egy újabb színt próbálok ki ebben a kategóriában.

 Adott egy nagyon modern Matchbox feldolgozása egy amerikai tűzoltó szernek. A nagyon modern alatt azt érthetjük ebben az esetben, hogy a történelmi Matchbox értékektől, jellemzőktől igencsak eltér a kialakítása ennek a kisautónak. A leglényegesebb, hogy a kaszni műanyagból van! Innentől kezdve már minden mindegy.

 A Ryu Asada által tervezett Hazard Squad 2010-ben debütált. Amúgy a kis tűzoltószer nagyon sokféle színezésben és dekorációval van/volt a kínálatban, a hagyományos pirostól kezdve a sárgán és banánzöldön át a kékig és a sötétzöldig. Ennek megfelelően élethűen vagy fantáziadúsabban jelent meg az amúgy teljesen általános formájú modell. Akad köztük Matchbox dekorációs változat is! 2019-ben volt az utolsó gyártási éve.

 A kerekei egy - év kivételével - ugyanolyanok voltak végig. Legalább ezt nem cifrázták. A kisautó üvegezése is igen sok színárnyalatot vonultat föl, a sötétszürkétől kezdve a sárgán át egészen a pirosig? Ezt a színorgiát elnézve nem tűnik valószínűnek, hogy ennek a kisautónak igazi eredetije lenne. Véleményem szerint ez egy fantáziamodell, erős valósághű alapokon építkezve. Nincsen ezzel semmi baj, ilyeneknek is lenniük kell. Az ismeretlen léptéke alapján talán leginkább a Scania hasonló jellegű tűzoltóautójával állítható vonalba.

 A dekorációja eléggé szélsőséges, ami a minőségét illeti. Egyrészt vannak benne nagyon apró, de jól olvasható betűk, de ugyanakkor van rajta oldalt hátul olyan matrica nyomat, amin egybefolynak a színek. Ez a kép is csak gondos tanulmányozás során mutatja meg, hogy egy szuperszónikus repülőgép fölülnézete képezi az alapját. Minden bizonnyal egy - vélhetően fantázia alapú - (űr)repülő felbocsájtásakor alkalmazott biztonságtechnikai tűzoltószerről van szó, amire a kocsi oldalán levő felirat is utal.



Mivel újonnan került hozzám a modell, az átalakítás során volt egy olyan elképzelésem, hogy az eredeti matricák egy részét lefényképezve, felhasználom őket. A szöveges részeket meg legyártom. Ám a fényképezés után a képernyőn fölnagyítva jöttek elő a feljebb említett hibák. Így még a fotókon is kellett egy kicsit dolgozni. Kihívásként tekintettem arra, hogy az eredeti dekorációnak megfelelően gyártsam le az újat, de mégse legyen ugyanaz. 

 

 

 1. Az oldtimer
2. A népszerű
3. A mobil központ
4. Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat
5. Dennis fecskendő
6. Létra
7. Mercedes
8. Fire Chief
9. Range Rover
10. A gatter
11. A vízszállító
12. Reptéri tűzoltószer
13. A konténeres
14. Scania
15. Sportos főnök
16. Hudson tűz.pk.
17. Chief Blazer
18. Fehér létra
19. ERF fecskendő
20. Mercury PK.
21. Hatkeréken
22. Az UNIverzális
23. LR Cab Forward
24. LR S2 SWB
25. Őskövület

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése