2021. július 23., péntek

Tűzoltóautók 24.: Ez a gyorsbeavatkozó

 Land Rover S2 SWB 

(Corgi)

bemutató


Bár hivatalosan nem ez a neve, de szerintem ezt a tűzoltóautó egységet nyugodtan nevezhetjük gyorsbeavatkozónak. Kicsi, de terepjáró, tehát bárhová eljuthat viszonylag (Land Roveres sebességspektrumban mérve) hamar, valamennyi oltóanyagot is visz magával, de főképpen el van látva technikai felszereléssel ami a tűzcsapos oltás megkezdéséhez kell. Aztán majd jönnek az igazi fecskendők is ha szükséges még.

 


A kis tűzoltószer el van látva látszólag minden fontos eszközzel ami egy ilyen autón előfordulhat és látványos is, csak éppen talán a legfontosabbak hiányoznak: a villogó és a sziréna. Ettől eltekintve nagyon rendben van a modell. A Corgi korabeli megoldásának megfelelően egyszerű fém alvázon van az igen részletesen kidolgozott fém karosszéria. Azt ablakok átlátszóak, de igencsak sötétek, így nem tűnik ki annyira a beltér hiánya. A hangsúly a külsőn van ezúttal. Ott viszont bőséggel vannak részletek. A karosszéria öntvényből képezték ki a hátsó panelon levő csatlakozókat, szivattyú és egyéb gépészeti berendezések kezelőszerveit, igen nagy részletességgel. A platóra egy műanyag elem került ami a kétoldali eszköztároló ládákat imitálja illetve erre került rá külön - a két részből és különböző színű műanyagokból álló dob+tömlő) - tömlődob, szintén szépen kidolgozva.


A kocsi elején is találunk finomságokat. Ott van mindjárt a pótkerék, aminek ugyan más a gumija mint a négy keréken levő, de így is mutatós.Szintén műanyag rátét a vastag tömlő, a tartószerkezeteivel. Szépen precízen kifestve ahogyan valóságban is létezhetett. Példás, hogy a felni is piros és nem egyenkereket kapott. Az ajtókon levő dekoráció nem tűnik matricának (vagy ha az akkor nagyon professzionális kivitelű), inkább nyomat lehet. Mindenesetre nagyon szép munka az is.

 A modell a Corgi igen gazdag Land Rover tűzoltószer kínálatából (Fire Heroes sorozat) származik. talán egyik gyártó sem használta ki ennyire a hazai pálya előnyét, mint ők.  A márka kifogyhatatlan a különböző tűzoltási céllal létrehozott autóiból (is). Az eredeti jármű is valóságos, bár, az S1 és az S2 sorozatok között némi átfedést érzek.Ahogy azt már korábban is írtam, szinte nincs két egyforma tűzoltószer, mindegyiken van valami változtatás, egyedi igény szerinti kialakítás. Pláne ennyi idő távlatából.


 Kár azért a villogóhiányért...

 

 

 

 

 

1. Az oldtimer
2. A népszerű
3. A mobil központ
4. Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat
5. Dennis fecskendő
6. Létra
7. Mercedes
8. Fire Chief
9. Range Rover
10. A gatter
11. A vízszállító
12. Reptéri tűzoltószer
13. A konténeres
14. Scania
15. Sportos főnök
16. Hudson tűz.pk.
17. Chief Blazer
18. Fehér létra
19. ERF fecskendő
20. Mercury PK.
21. Hatkeréken
22. Az UNIverzális
23. LR Cab Forward
24. LR S2 SWB
25. Őskövület
 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése