2022. január 28., péntek

Tűzoltóautók 23.: Előrébb a fülkét!

 Land Rover Fire Truck  

(Cab Forward  Series IIA )

(Matchbox)

felújítás

 


 A Land Rover második szériája 1961-ben jelent meg. Ennek a szériának egy speciális változata a Forvard Control (llA FC). Külsőre jelentősen eltér a megszokott terepjárós formától, mivel ez inkább teherautóra hasonlító kialakítású, bár a kaszni alatt levő technika megegyezik az alapmodellével. Az ilyen irányú átalakítást a nagyobb méretű/tömegű terhek terepen való szállításának igénye hívta létre.

 



 A modell 1962-ben jelent meg. 2,25 (később 2,6) literes benzines erőforrás hajtotta. A fülke a motor fölé került, így lett a hagyományos 109”-os tengelytáv mellett is nagyobb a rakfelület. A hátsó tengelyt megerősítették a nagyobb – másfél tonnás - terhelhetőség miatt, és a kerekek is erősebb kivitelűek voltak. Kevesebb mint 2500 darab készült belőle, aminek is döntő többsége valamilyen közszolgálati jármű lett. Itt a katonai illetve tűzoltósági felhasználást kell elsősorban érteni ez alatt, bár találni azért lakóautónak átalakított példányokat is.

A mi esetünkben egy tűzoltóautó készült belőle, amit a Carmichel tűzoltó felépítményeket készítő cég épített.

 

A Matchbox által készített kisautó szép kialakítású, a kornak megfelelően hozza a finom részleteket is. Olyan magas színvonalon, hogy még a Land Roverekre igen jellemző szegecselést is megmintázták. Bár azt is meg kell említeni, hogy a tűzoltóautók esetében sokszor találkozni egyedi megoldásokkal is. A modell 1970-ben jelent meg először, tehát Regular Wheels kerekek vannak rajta, hamarosan azonban Superfast kereket kapott. Ekkor megváltozott az oldalára ragasztott matrica (Kent Fire Brigade) alakja is. Figyelemre méltó, hogy már akkor műanyagból készült az alja, ami azért még ritka volt abban a korban még a Matchboxnál is. Beltere nincs, viszont mindezen hiányosságokat szépen elfedi a természetesen kékre színezett ablaksor, ami egyből a villogót is kiadja. A kis műanyag létra teljesen lepattintható, ennek következtében ritka az a példány amelyiken még megvan.

A hozzám került kisautó csak egy sima felújítást kapott, egy kis extrával (lámpák, hűtőrács, stb. kiszínezésével.

 

 

 A tűzoltós sorozat tagjai

1. Az oldtimer
2. A népszerű
3. A mobil központ
4. Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat
5. Dennis fecskendő
6. Létra
7. Mercedes
8. Fire Chief
9. Range Rover
10. A gatter
11. A vízszállító
12. Reptéri tűzoltószer
13. A konténeres
14. Scania
15. Sportos főnök
16. Hudson tűz.pk.
17. Chief Blazer
18. Fehér létra
19. ERF fecskendő
20. Mercury PK.
21. Hatkeréken
22. Az UNIverzális
23. LR Cab Forward
24. LR S2 SWB
25. Őskövület

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése