2021. december 29., szerda

Tűzoltóautók 25: Őskövület

Denis Fire Engine

(Matchbox)

bemutató

 

Ismét egy nagyon korai darab. A Matchbox igazi megindulásának szinte a kezdetén 1955-ben jelent meg az akkor még igen szerény, mindössze tizennyolc darabos sorozat részeként, a kilences sorszámmal. Három évig volt kínálatban szinte változtatások nélkül (egy első lökhárító került rá időközben és a hűtőrács is kialakításra került). A kornak megfelelően aprócska modell 1:108-as léptékű. Még a korai szürke kis kerekeken gurul. Igen részletes kidolgozású, nekem különösen a kormánynál ülő tűzoltó tetszik. Érdekes, hogy a piros alapszín mellett egyes részei arany színnel vannak kifestve. A modell a kerekek (szürke és létrás) kivételével egy darabból van kiöntve. Érdemes belegondolni, hogy a mai modern 3D-s CAD technika hiányában, rajzasztalon, vonalzóval úgy kitalálták és megtervezték a kisautó bonyolult (nem furgonszerűen egyszerű doboz) formáját, hogy egy igen összetett öntőforma segítségével de egy darabban lehetett előállítani. Ezen felül még az eredeti autóra is teljesen hasonlít, szemben a pár évtizeddel későbbiekkel. Ha valaki jó állapotban megőrizte, akkor akár hatvan Euro körüli árat is érhet a kis járgány.
 



 Az eredeti Dennis tűzoltófecskendőt elég nehéz beazonosítani, talán ez áll a kisautóhoz legközelebb, kor (1930-as évek?), megjelenés és egyes határozott részletek tekintetében. Az angol Dennis cég 1985-től létezik. Biciklikkel kezdték de igazán a teherautók, buszok és speciális célgépek, no, meg a tűzoltófecskendők gyártása fűződik a nevükhöz. Korai tűzoltófecskendőik még ma is működnek, bár inkább csak felvonulások alkalmával használatosak.



  A hozzám került veterán Matchboxon szinte alig látszik az elmúlt mintegy 65 év(!) terhe. Minimális kopások vannak ugyan rajta de egyéb tekintetben annyira egyben van, hogy megmarad ilyennek, nem fogom felújítani. Ebben az eseteben a patina többet ér számomra, mint a csillogó lakkozás. Különös tekintettel arra is, hogy a kiegészítő aranyozás sem kopott le róla. Az én példányom a korai változat, vagyis lökhárító nélküli. Ez még külön is emel az értékén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése