2023. május 25., csütörtök

Homoksikló

 X-34 Landspeeder

(Hot Wheels)

bemutató

 


 Ez is olyan napi közlekedős jármű.

Igaz, nem mai, egy másik időhöz tartozó.

És egy másik Galaktikához .Formára közelebb áll az autóhoz, mint a repülőhöz, funkcióját tekintve is inkább földi közlekedésre szánt személyszállító szerkezet. Ezért helye lehet itt nálam is. Bár nem mozdulok rá direktben a híres filmtörténeti autókra vagy egyéb járgányokra, mégis, ha elém kerül egy és meglátom benne az emlékeimből előformálódó élményt akkor nem megyek el mellette. Ez a sikló is egy ilyen, igen erős élménysorozat morzsája a kisautóim között a vitrinben. Egy homoksikló. A Star Wars-ból.

 Tulajdonosa a fiatal Luke Skywalker, álmodozó farmerfiú, későbbi Jedi mester. Ez a jármű - abban a korban, azon a tájon - olyasmi lehetett mint manapság egy koros, tákolt és olcsón tuningolt, de még működő kis középkategóriás személyautó, túl a fénykorán, de még bontón innen, napi használatban, gondos házi karbantartásmennyiséggel, esetleg némi tuninggal, de még működőképesen, ami a sivatagi/vidéki környezetben a túlélést biztosíthatja. De fiatal és lelkes tulajdonossal, akinek a mobilitásához feltétlenül szükséges valami odaillő közlekedési eszközre. A külső arrafelé másodlagos, a működő technika a lényeg. Akinek volt már saját erőből szerzett, motoros első járműve, az pontosan ismeri a helyzetet.


X-34

A jármű(kategória) neve - landspeeder - is utal a használati környezetére. Leginkább sík, homokos területen - sivatagban, amilyen a Tatooine is - képes nagyobb sebességgel a föld felszínéhez közel lebegve 2 utast szállítani (+ két droidot ha szükséges). Gyártója a SoroSuub Corporation (járművek, űrtechnika, fegyverek és minden egyéb technikai dolog fejlesztője és gyártója). Nyilvánvalóan nem légpárnás, hanem az akkori kornak megfelelően a Repulsorlift antigravitációs berendezés teszi lehetővé a lebegését, akár egy méteres magasságban is. A Repulsorlift motorja egyfajta negatív gravitációs mezőt állít elő a jármű alatt, így biztosítja annak lebegését. Űrhajók esetében a dokkoláskor és induláskor használják ezt a fajta berendezést.                

A magyarul homoksiklónak nevezett, 3,4 méter hosszú tucatjármű, számos változattal, régebbi és újabb kivitelben létezik, akárcsak bármely mai gépkocsi. Kimondottan polgári jármű, tehát rászerelt fegyverektől és páncélzattól mentes. Három léghűtéses tolóturbina biztosítja az előrehaladást, meglehetősen nagy sebességgel.

A Hot Wheels ismét kiválót alkotott ezzel a kis járművel.  Kezdve a témaválasztással: nem egy csillogó és erőszakos járművet vettek elő, hanem a kisember hétköznapi közlekedőedényét, annak minden jellemzőjével együtt. A Screen Time (fimes járművek) sorozat részeként  jelent meg. Folytatva a bliszter grafikájával, ahol a háttér kevésbé konkrét grafikai elemein túl egy kis Tie vadász is megjelenik, sejtetve, a későbbi szorosabb találkozást. Az 1/64-es léptékű jármű kialakításánál is pontosan ügyeltek a filmbeli állapot megjelentetésére. Az egyik hiányzó turbinafedél, a kopott, horpadt karosszéria nagyon szépen hozza a filmbéli poros feelinget. A színválasztás talán egy kicsit barnásabbra sikerült az eredetinél, de ez erősen világításfüggő is. A grafika kimagasló. A jármű eredeti dekorációja mellett a horpadásokat és kopásokat is nyomatokkal imitálták. A hiányzó fedél alatt a motor fekete színét is külön jelölték.

  Nyilván valamilyen kerékre kellett tenni a kis modellt, de ez is jól sikerült, eléggé bent vannak a kerekek ahhoz, hogy az illúziót le ne rombolják és eléggé alacsony lebegést is biztosítanak egyúttal. A beltér kialakítása nagyjából fantázia műve lehet, hiszen erről a részéről vajmi kevés képi információ létezik. Mindenesetre a modell összhatása tökéletes, örülök, hogy egy másik dimenzióból érkezett jármű hasonmása is itt lehet a vitrinemben.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése