2023. július 7., péntek

Autómentő KS AA

 Pick-Up Truck

 (Matchbox SuperKings)

felújítás

 


Ismét egy fantázia kisautó. Ami nem is annyira kicsi, közel 10 cm hosszú. És mivel King Size méret és az egész test fémből van, a súlya is tekintélyes. Emellett igen tetszetős darab, annak ellenére, hogy a léptékét tekintve nem illeszthető igazából semelyik másik KS méretű autóhoz sem, szemben egy másik King Size méretű autószállítóval. Persze kis kompromisszummal azért élvezhető vele a játék.

 

 A modell maga nem egyedüli, hiszen van egy (majdnem) ikertestvére. Arról már voltegy értekezés korábban. Ez a kocsi annyiban tér el attól, hogy a hátsó részét nem az átlátszó burkolat fedi, hanem két vonógémet helyeztek el rajta. Meg nincs olyan szép metálkék színe. csak egy egyszerű AA-s sárga festést és egy egyszerű de autentikus matricázást kapott. Jóllehet volt egy piros változata is a német piacra, illetve egy sárga változat Shell matricázással. A matricázás itt papíralapú dekorációt jelent, amit kisebb nagyobb pontossággal tudtak gyártani és elhelyezni. Ennél a példánynál az oldalsó matrica a kilincsre csúszik rá, de a Shellesnél  és a pirosnál is ez a helyzet.


 
 
  A (kb.) 1:35 léptékű modell 1976-80 között volt gyártásban, mindössze a fent említett változatokban. Eredetileg a két nagy darukar a hatalmas piros kampókkal szabadon lebeghetett. A méretének arányos meghatározásához általában vagy a kerék méretet lehet alapul venni (ami megtévesztő is lehet extra méretek esetében) vagy pedig a fülke ajtajának mérete alapján a hozzá passzoló sofőr lehet a viszonyítás etalonja. Ennek megfelelően ez egy furgon méretű járgány lenne a valóságban. Ami reális is. 

 
 A hat nagyméretű kerék a hozzájuk tartozó felfüggesztéssel elég masszívra sikeredett, így sokat kibírt az idők során. Pedig a vonókampók sok játékra adnak lehetőséget. Az én példányom esetében egy kicsit túl is tolták a játszást, hiszen az egyik kampó valamelyik vontatmánnyal maradt. Ezt pótolnom kellett valahogyan. Amúgy ezek a kampók jól mutatnak, de funkcionálisan nem annyira használhatóak. Egyrészt nem nyúlnak ki eléggé hátrafelé, így a vontatott autó bizony sokszor mindig nekiütődik a vontatónak. Másrészt a kampó (fél)kör alakú kialakítása sem engedi meg, hogy bármely jármű elejébe megfelelően beleakadjon egy vontatás erejéig. Pedig ha jó lenne a kampóforma, kicsit hosszabb és szögletesebb, akkor sokkal hatékonyabban lehetne használni. Bár lehet, hogy a gyerekeket ez nem zavarta csak engem…
 
  
 

A hátsó ajtaja is teljesen megegyezik a motorszállítóéval így valószínűleg ez a változat készülhetett másodjára. A motorszállítónál látott szerszámospultot lecserélték egy nagy fekete tartóegységre amely alulról szegecsekkel és egy másik fém idommal rögzül a kasznihoz. A beltér itt is megvan, de csak szükségszerűen, ahogyan egy fantáziaautónál lehetséges. Bár ott meg mindent beleadhattak volna a részletek kidolgozásába. Minimális többlettel nagyon mutatós beltér lehetne. És még látszana is merthogy az ablakfelületek szép nagyok, az üvegezés meg szép vékony. Ismét egy ki nem használt alkalom.

 A felújításnál az eredeti színt (vagy ahhoz nagyon hasonlót) kapta vissza, az eredetinek megfelelő matricákkal.A két darukart meg összevontam egyetlen egységgé. Ezt annak ellenére tettem, hogy nem akartam az autót átalakítani csak visszaállítani az eredeti állapotot. De ez a két lengő dolog a nagy piros horgokkal annyira zavart, hogy nem volt kétséges a normálissá alakítása. Ahogyan egyébként a valóságban is kinéztek ezek a vontatók. Bár talán karcsúbbak voltak mint ennél a kisautónál. Lényeg, hogy a két gémet egymáshoz rögzítettem, távtartókat raktam rá és kötélzettel láttam el. Így még egy kicsit jobban is kinyúlik hátrafelé, ami megint csak élethűbbé teszi. Kapott egy szerényebb de arányosabb kampót is a drótkötél vége. Így már kicsit valósabb lett a látvány viszont nagyon hasonlít az eredetire is.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése