2023. december 22., péntek

Junior PU

 Nissan Junior 1962

(Matchbox)

bemutató

A Matchbox ismét egy jól játszható de a gyűjtők számára is tetszetős de meglehetősen ritka eredetit formázó kisautóval bővítette a pickupok sorát. 2017 óta gyártják, kék, zöld, piros és barna színben. Némelyiknek még rakomány is jutott, hordó, doboz, bála és egyéb életszerű teher formájában. Többféle kerék is társult a modellhez, hol jobban, hol kevésbé jól illeszkedve a stílushoz. A lámpákat már én festettem ki. A pickupokon kötelező vonóhorog ezúttal sem maradt el. 

No meg volt egy külön sorozat kedvéért ebben a fehérben ezzel a dekorációval. A Ranec dekoros sorozat 14 tagból áll a bánydömpertől kezdve a darusautón át a kis homlokrakodóig. A Ranec Equipment egy kitalált építőipari berendezéseket gyártó cég viszont nagyon szép a dekorációjuk.


Bár az eredeti pickup hivatalosan 1962 és 1966 között készült, valójában - némi folyamatos fejlesztéseknek (ráncfelvarrás szót még nem használták akkoriban úgy) köszönhetően 1956-ban már találkozni lehetett vele és a második generáció tényleges beszüntetése csak a nyolcvanas évek elején történt. 1,5-2,2 literes benzinmotorokkal valamint egy 2,2-es dízellel szerelték és a négyfokozatú kézi mellett már rendelhető volt automatával is. A szóban forgó második generációs 40-es sorozatú Junior már sokkal modernebb volt a dizájnban az elődjénél, 4 fényszóróval vízszintes elrendezésben, az elődjénél jobban integrált sárvédőkkel, valamint független elsőkerék felfüggesztéssel.  

Ez volt az első közepes méretű teherautó, amely 2 tonnát tudott szállítani, A csupasz, motorháztetővel és szélvédővel ellátott változatot 40E-nek, az alvázas vezetőfülkét 40A-nak, a billenős pickupos változatot 40H-nak hívták. A korai katalógusok duplakabinos és kombi változatot is felsoroltak, de kétséges, hogy valaha is gyártottak-e ilyeneket. A neve ellenére az új Junior valójában meglehetősen nagy jármű volt. Összehasonlításképpen a Junior tengelytávja megegyezik az ugyanabból a korszakból származó Ford F100-aséval, ami ugyanakkora magasságú is.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése