2023. december 23., szombat

Dodge duplabillencs

Dodge Tractor with Fruehauf Tippers

(Matchbox KS)

felújítás

  Nem kis darab került a kezeim közé ismét. A Fruehauf vonat után talán a második leghosszabb szerelvény a duplabillencses Dodge. Hivatalos nevén Dodge vontató és Freuhauf billencsek.



1966-tól 1973-ig forgalmazták a King Size méretű (nem) kisautót. Bár a léptéke csalóka, hiszen az meg 1:64, vagyis a normál Matchbox kisautók (személyautók!) mérete, ahol is a teherautók vannak nagyon eltorzítva a személyszállítóktól. Két keréktípussal, kétféle színkombinációval jelent meg az idők során. Kezdve a pirosfelnis RW-kkel, majd itt is jött a jól guruló kerékcsalád. A színek tekintetében korábban volt a zöld traktor narancs felépítmény kombináció, az új kerekeken már a kék-sárga verzió futott.  


A pótkocsi kampója csak egy drótdarab hivatalosan, így ez a kis közdarab nagyon lerontja a szerelvény összképét. Végül nem cseréltem le, mert eredeti volt és jó állapotban ráadásul. De továbbra is zavarja a szememet. A billenőplatók hátsó ajtajai mindmáig nagyon szépen megvannak (nem tört le a tengelycsonk) és pontosan nyílnak-záródnak. A kerekek itt igen lényegesek hiszen nagyon sok van belőlük és emiatt sokszoros a kerék/gumivesztés veszélye. Nálam szerencsére mind megvolt így a fölújításnak nem volt különösebb akadálya. Egy kissé más színt találtam nekik a változatosság kedvéért.


Az eredeti vontató egy közepes és nagy teherbírású, alacsony fülkés, csőrös teherautó, hivatalos nevén egy Dodge 800 1968-ból. A nyolcszázas sorozatot először a 60-as években gyártották, felváltva az ötvenes évek végi fülkés "Forward Look" karosszériás teherautókat. A kettős fényszóró különbözteti meg ezeket a korábbi teherautókat a '67 után gyártottaktól. A soros és V8-as motorokat a Cummins biztosította a nehéz tehergépjárművekbe. A fülke jellegzetessége a külső légszűrő a fülke ablakának tövében. A másik jellemzője a Dodge gépeknek a csodálatos motor-hozzáférhetőség. Négy retesz oldja ki a motorháztetőt és a motorháztető oldalát, melyeket felhajtva az egész motortér jól hozzáférhető lesz. A nagy teljesítménye miatt gyakran volt látható ilyen hatalmas szerelvények vontatójaként.

 

 
 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése