2022. december 22., csütörtök

Szállítgatunk

 Kenworth K100 Cabover Aerodyne

(Matchbox)

átalakítás

A Kenworth teherautó Matchbox változata igen ismert, hiszen többféle kivitelben is hozzájuthatunk. Ilyen esetben nekem beindulnak a gondolataim, hogy miként lehetne egy még újabb verziót létrehozni. E gondolatot a tett követte és ennek a története következik most.


Az már talán ismert, hogy nem ez az első átalakításom, mert volt egy sima festéstuning, egy komoly szerkezeti átalakítás és egy kis kiegészítéssel ellátott verzió is. De mindegyik megmaradt a traktor+trailer változatnál. A mostani eset viszont eléggé megváltoztatta a korábbi fölállást. A vontató teherautóvá változott, a tengelytáv megnövekedett, a fülke átalakult. Az alsó fotók mutatják a csonkolás és a bővülés bizonyos részleteit.


 
 Végül is lett belőle egy - az átlagosnál nagyobb teherbírású - autómentő. Kisebb teherautók vagy könnyebb munkagépek szállítására alkalmas laposplatós teherautó. A felépítmény most is sztirolból készült, egyedi tervek alapján. A kerekek felújítás után visszakerültek. A fülkére két narancsos villogó került extraként. Mivel a lökhárító-hűtőrács-lámpa együttes sérült volt a kijavítása helyett kissé újragondoltam az egészet. A másik - még meglévő - lámpát is levágtam így egész más lett a homlokzat. Matricából készültek az új lámpatestek és kissé pontosabban helyeztem el őket, mint az eredeti kisautón anno megtették.
 



Az eredeti teherautó történetéhez néhány adalék következzen az alábbi sorokban. A Kenworth az egyik legismertebb amerikai teherautómárka. A múlt század legelején alakult a cég Portlandben mint teherautó kereskedő. Később áttértek a saját teherautók gyártására. Megbízható, népszerű termékeikkel hamar sikereket értek el. Több technikai újdonság közül az ő nevükhöz fűződik a először diesel motor teherautóban való alkalmazása. A jelenleg Washington állambeli cég a teherautók és kamionok mellett korábban buszokat, iskolabuszokat is gyártott. Gyártanak hagyományos csőrös vontatókat is de talán ismertebbek a bulldogfülkés traktoraik. A szóban forgó K100 is - a hagyományos kamionos megjelenésen túl - számos felépítménnyel használatos, leginkább a tengeren túlon. Akadnak egész furcsa kerékelrendezésű verziók is. Létezik - a Matchbox által is megmintázott nagy hálófülkés - nightcab, és a szimpla(?) méretű daycab fülkével is. 









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése