2022. december 7., szerda

Tűzoltóautó 19.: ERF fecskendő

 ERF tűzoltóautó

(Corgi)

felújítás

 

Az ERF egy számunkra, kelet európai autókra szocializált nép számára ismeretlen kis brit teherautó gyártó cég. Őket ez a lokalitás nem érdekelte sosem, elég volt nekik az angol piac is. Ott viszont jelen voltak rendesen az 1933-as alapításuk (a cég alapítója Edwin Richard Foden) óta, egészen a 2007-es, MAN általi felvásárlásukig.

Gőzhajtású, acélkerekű teherautókkal és traktorokkal kezdték, majd eljött a gumikerekű, Gardner benzinmotorral hajtott 6-8 tonnás teherautók kora is. Némi gazdasági mélyrepülés és a cég vezetésével való egyet nem értés után a cégből néhány előremutató szakember (köztük az alapító fia Denis Foden is) kilépett és elkészítette az első, dízel hajtású ERF Foden teherautót. Azt az elvet érvényesítették, hogy a komponenseket különböző szakcégektől vásárolták és ők építették össze kész járművé. Ez az elv volt később is az ERF-nél az iránymutató. Természetesen tűzoltóautót is készítettek, mégpedig a JH Jennings tűzoltásra specializálódott szakcéggel együtt.

 


 A Corgi ERF tűzoltófecskendője tehát egy valós eredetit formáz meg, nem is rosszul. Az eredeti fotóival összehasonlítva minden a helyén van. Beltere nincs ugyan az autónak viszont a villogó színét is adó kék üvegezés ezt jótékonyan elfedi. A kisautó kerekei a szokásos korabeli, nem túl szép egyen kerekek. A létra lepattintható, tehát hamar el is marad az autóról, nehéz olyan eredeti modellt találni, melyen még rajta van. A kocsi hátulján levő „tűzoltógépészet” is meglehetősen részletes, csakúgy, mint a mindkét oldalon megtalálható tömlődobok a feltekert tömlőkkel. Mindezek az alváz részét képezik, ami teljesen jó megoldás, hiszen az alváz szürkés-ezüstös színe megtöri a kocsi nagy piros oldalfelületét.

 


Két példányom is van belőle, és az érdekességük az, hogy a két kocsi eleje különböző. Valószínűleg eredetileg is volt valami változás a homlokfalon és ezt lekövették a kisautóval is. A kocsik többi része viszont változatlan maradt. Szép kis modell, így a felújításkor nem terveztem különösebb átalakítást. Kapott új létrát, kiszíneztem amit lehetett rajta, illetve kapott egy szerény matrica kiegészítőt.

 


 1. Az oldtimer
2. A népszerű
3. A mobil központ
4. Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat
5. Dennis fecskendő
6. Létra
7. Mercedes
8. Fire Chief
9. Range Rover
10. A gatter
11. A vízszállító
12. Reptéri tűzoltószer
13. A konténeres
14. Scania
15. Sportos főnök
16. Hudson tűz.pk.
17. Chief Blazer
18. Fehér létra
19. ERF fecskendő
20. Mercury PK.
21. Hatkeréken
22. Az UNIverzális
23. LR Cab Forward
24. LR S2 SWB
25. Őskövület

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése