2023. február 21., kedd

One 77

Aston Martin One-77

(Hot Wheels)

bemutató

  Már a kocsi neve is figyelemre méltó. nem az a szokásos név vagy szám jelzi. Az exkluzivitásához hozzá tartozik, hogy a típust jelző számot is betűvel írják le: One-77.

 

 Amúgy maga  kocsi egy kétajtós luxuskupé ami meglehetősen korlátozott darabszámban készül, egészen pontosan 77 darabot készítettek belőle 2009-ben és a következő évben már ki is szállították a remekműveket a boldog és igen gazdag tulajdonosoknak.

 

 

A DB 10-hez igen jól láthatóan hasonlító One-77 padlólemeze könnyű karbonszálból, karosszériája pedig kézzel domborított alumíniumból készült. A motor egy 750 lóerős 7.3 literes V12-es szívómotor, amelyről a cég azt állítja, hogy amikor megjelent a One-77 ez volt a világ legerősebb szívómotorral rendelkező sorozatgyártású autója. (A sorozatgyártást itt azért idézőjelbe kellene tenni szerintem.) Az autó váltója a DB9-esből vett 6 fokozatú MTA javított változata. A felfüggesztés magassága, valamint a sportossága állítható. Kerámia mátrix fékekkel és Pirelli P Zero Corsa gumikkal szerelték (255/35 ZR20 első, 335/30 ZR20 hátsó). Eredetileg úgy tervezték, hogy képes legyen a 320 km/h elérésére, de ez sikerült bőven túlszárnyalni, 354.067 km/h lett a csúcs sebessége, miközben 0–100-ra 3,5 másodperc alatt gyorsul fel. Talán amiatt is ilyen jók az értékek, mert a kész autó súlya mindössze 1630 kg. Az Aston Martin titkolózásának következtében, mindenki csak találgatni tud, vajon mennyibe kerül egy One-77, de mindenki egyetért abban, hogy több mint valószínű hogy drágább 1 millió fontnál. A brit Top Gear autós magazin szerint az ára 1,200,000 £, de biztosat senki sem tud, a cégen és a tulajokon kívül. Amúgy meg nyilvánvalóan tele vannak egyedi megoldásokkal, anyagokkal berendezésekkel, vagyis nincs két teljesen egyforma példány a 77 közül. Ennek megfelelően az áruk is igen változó lehet.

 Még szerencse, hogy nekünk is lehet ilyen Astonunk, igaz csak 1/66-os léptékben és nem az eredeti gyártótól hanem a Hot Wheels-től.  Kicsiben is nagyon megnyerő formás autó. 2011-ben adták ki, több, mint tíz féle színben. Tervezője Fraser Campbell.  Némelyik változat dekorációja erős túlzás, hiszen a valóságban szinte esélytelen, hogy egy ilyen autóra bármilyen csíkot is tettek volna. Mégis, a bordó burgundy példányra rávarázsolt finom vonalak inkább kiemelik a kocsi kecsességét. Talán ennyi mégiscsak elfér rajta ízlésesen. A kerekei teljesen jól illeszkednek a kocsi stílusához. A lámpák elöl kifestettek. A sötét beltér nem nagyon látszik a keskeny oldalablakokon és a vastag „üvegezésen” keresztül, de ami látszik az teljesen elfogadható. Ahhoz képest, hogy sokszor egyetlen példányban létező vagy még csak tervezett autót is megmodelleztek itt egy valóban sorozatgyártású autó kerülhetett elénk. Érdemes belőle megőrizni egyet a vitrinben.

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése