2023. október 10., kedd

AMG Tech Top

 Mercedes AMG GT3 2016

(Hot Wheels)

bemutató


 Úgy gondolom, hogy ismét egy műszaki csodával ismerkedhetünk meg. A Mercedes amúgy sem fukarkodik a komoly technikai jellemzőkkel. A sportautóin meg még inkább ezt láthatjuk. Ha pedig a házi tuningcéghez, az AMG-hez kerül a kocsi ők még ezen is tudnak egyet überelni. És nincs vége, mert ekkor érkezünk el a 2016-os kiadású GT3 verzióhoz. Aminél nincs feljebb jelenleg.

 

 Tehát az alapgép sem gyenge, de a GT3 specifikációja azért többet követel. Ha meg jó eredményt akar elérni valaki ebben versenyosztályban, akkor alaposan át kell gondolnia, hogy hol lehet még jobbat nyújtani, hol lehet még súlyt csökkenteni, erőt növelni, légellenállást csökkenteni, tapadóerőt növelni. Az AMG meglépte ezeket a kihívásokat és ez a kocsi lett az eredménye.

 

A mindössze negyven példány összes karosszériaeleme szénszál-erősítésű műanyagból készül, bár az eredeti alumínium vázelemek megmaradtak. Kissé hunyorítva nem nehéz belelátni a korabeli 300 SL versenygép vonalait, gömbölyűségét. Rengeteg aerodinamikai elem került rá ami komoly leszorítóerőt eredményez. A hátsó szárny szögletes vonalai nyilván indokoltak ám nagyon elüt a kocsi gömbölyű formáitól. A kocsi hosszú orrában elhelyezett 6,2 literes V-8-as körülbelül 550 lóerőt tud, amit a pneumatikusan működtetett hétfokozatú sebességváltón keresztül tud leadni a 18”-os hátsó kerekekre. Így a gyorsulása jó kezekben 2,9 másodperc százra. A tökéletes kiegyensúlyozottság érdekében a vezetőülés fix helyen van és ehhez igazítják a pedálokat és a kezelőszerveket. Az üléshéjba egyedi hab betét készül minden versenyzőnek, ez a hosszútávú versenyeken is előnyös tud lenni. A kormány sem kerek immár, leginkább egy „X”-hez hasonlítható fogantyú, rengeteg gombbal. A műszerfal is egy nagyobb kijelzőből áll. Ezek után nem is csoda ha az autó igen sikeres a versenypályákon. Természetesen ennek a hi-tech-nek ára is van, mégpedig alaphelyzetben 420 000 dollár.


Nálam már kissé följavítva szerepel az eredeti natúr változat. Úgy gondoltam, hogy az igen szépen megformált és precízen de ritkásan dekorált autóba egy kicsit több életet lehet vinni némi plusz matricával.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése