2024. október 21., hétfő

Shell Truck

 Ford C900 1965

(Matchbox)

bemutató


  A Ford C sorozat (C-900  1965) az első, motor feletti fülkés (bulldogfülkének is hívják a köznyelvben) teherautó, amelyet a Ford gyártott. Érdekes homlokfala meglehetősen felismerhetővé tette, az amúgy egyenfazonúra fésült amerikai teherautó kínálatban. A szemként figyelő karakteres lámpái és az alatta levő széles hűtőrács egy vicsorgó emberarcra emlékeztetnek. Az első lökhárító fölötti hűtőrács mindkét végén négyágú csillag emblémával, a szélvédő alatt az "F O R D" szóval, a fényszórók között pedig egy fogaskerék-villámló címerrel meglehetősen emblematikus megjelenéssel rendelkezett. 4,9 literes soros hathengerestől a 8.2 literes V8-ig terjedt a motorkínálat, ami szintén hozzájárult a népszerűségéhez. Kiváltképpen, ha hozzászámítjuk a sokféle felépítményt, a különböző kerékképleteket, belátható, hogy nagyon rugalmasan lehetett a célfeladathoz igazítani a kialakítást. A 33 éven át (1990-ben készültek el az utolsó C sorozatú teherautók) szinte változatlan formában gyártott C sorozat a kivonás idején a leghosszabb ideig gyártott kereskedelmi teherautó címet is viselhetné. 

 

 

A Matchboxnál nagyon ritka, mostanában pedig pláne, hogy egy nyergesvontató szerelvénynek csak a traktorját adják ki, vontatmány nélkül. Amúgy ez nem baj csak minél többféle vontatmány legyen hozzá kapható, ami még egyelőre várat magára. De egy szép vontatónk már van.

2022-ben jelent meg először az 1965-ös évjáratú C900 modellje, sárga színben, Shell dekorációval. Igen szépen sikerült darab lett, bár a metál burgundi színű felnik azért kevéssé életszerűek, de nem feltűnőek. Később jött a piros sötéteperhab színű karosszéria a sárga matricával, szürke kerékkel, majd a sötétkék és a metálzöld fülke. Reális bár kevésbé jó összeállítások a shelleshez képest. A forma a helyén van de a külső visszapillantók meglehetősen ormótlanra sikerültek. A jellegzetes hűtőrács is megformázva, bár korántsem olyan precízen, mint ahogyan azt lehetne a technológia által. A tamponnyomatok korrektek, szépek, de a lámpáknak csak egy része van ily módon jelölve. A vékony üvegezésen keresztül jól látszik a beltér, ami egyrészt szerencsés is lehetne, mert valamilyen berendezés azért van benne, de másfelől viszont elég kellemetlen, mert ott látszik benne a nagy oszlop!
 
De ami a lényeg: van belőle komplett szerelvény is, ami reményt ad arra, hogy a későbbiekben a szerelvény vagy csak a pótkocsi kínálat is bővül talán.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése