2016. április 1., péntek

Tűzoltóautók: 3. A mobil központ

A központi agy

Vagyis ahonnan egy-egy komolyabb műveletet irányítanak. Legyen az egy nagyobb tűzeset vagy tömegszerencsétlenség, vegyianyag a környezetbe kerülve vagy akár egy árvízi mentés. Irányításra mindig szükség van. Hiába vannak ma már korszerű híradástechnikai eszközök azért ha az irányítás az akció közelében tud lenni, az mindenképpen előnyös. Az irányító parancsnok és segítői de a feladatokat végrehajtó szakemberek számára is. Közelről látni a helyzetet más, mint monitoron keresztül. Így az utasítás is életszerűbb lesz, amit végrehajtani is könnyebb, mint egy távolról jövő esetenként nem egészen pontos utasítást.

Magyaros részletekkel

Ilyen esetekre találták ki a mozgó parancsnoki egységet. Aki benne dolgozik pedig  - a magyar terminológia szerint - az operatív törzs, vagy annak egy része. Nekik kell tehát (közel) olyan körülményeket biztosítani, mint ha egy irodaházban lennének. Technikai felszerelés, hírközlés tekintetében mindenképpen. A megfelelő információk ma már nem igazán papíralapon érkeznek és küldődnek (adatok, térképek, fotók, műholdképek, drónos felvételek) hanem képernyőn keresztül. Ezért egy ilyen egységben nem egy, hanem számos képernyő, monitor kerül elhelyezésre a hozzájuk tartozó informatikai háttérrel egyetemben. A döntéshozókon kívül az operatív személyzet számára is munkaállomások szükségesek. Tehát megfelelően nagy helyre is szükség van egy ilyen kocsiban. Nyilván télen-nyáron használatba kerülhet, tehát a hűtés, fűtés is szükséges, a megfelelő energiaellátásról nem is beszélve. Kívülről tehát nem látszik semmi különös az autón, az értéke, érdekessége belül van.

A sehova se vezető ajtó

Kerékhiányban szenved

Ázik le a maradék festék

A jelen átalakítás is egy habágyús tűzoltószer lepukkant példányából készült. A fölösleges részek eltávolítása után a megmaradó lukakat eltömítettem, kisimítottam és készítettem rá egy illő dekorációt. Került rá új és plusz villogó (a ledes villogók matricásan).
A sötétített ablakok mintájára matricás "ablak" imitációk is kerültek rá, hogy még inkább elkülönüljön az eredeti járműtől. Ami, valljuk be, eléggé öszvér megoldás. Hab/vízágyút nem tesznek csak úgy bármilyen autó tetejére, annak technikai követelményei is vannak, elég csak a nagy tartályokat, a szivattyúkat vagy a kezelőszemélyzetet szállító fülkét nézve. Ezek itt elég furcsán vannak (inkább nincsenek) vegyítve. Viszont van egy ajtó a hátsó traktuson, mint egy buszon. Ez is érdekes. Egyébként innen jött az ötlet, hogy mi is lehetne belőle második életében.

Kamu ablaksorral

Plusz piros villogóval, feltűnő dekorral

Egyedi rendszámmal, ledes villogókkal

A legszebb része a reflektor ami egy valós lámpafoncsor fotója lekicsinyítve


A sorozat eddig megjelent tagjai:


1 megjegyzés:

  1. Ez nekem is meg van eredeti festéssel. Szerettem gyerekkoromban, olyan tekintélyt parancsoló gép. Mi az eredeti típus egyébként? Vagy ez csak kitalált járgány?

    VálaszTörlés