2020. január 19., vasárnap

A Perec

VW Bug Corgi 
perecabalakos



Ez a kifejezés bogaras körökben erősen használatos, kiváltképpen ha valaki inkább a korábbi verziókra bukik. 1945-1953-ig ugyanis a Bogár hátsó ablakai közt egy függőleges osztás volt, vagy ha úgy jobban tetszik, két hátsó ablak volt egybedizájnolva. Innen az elnevezés, mivelhogy a két ablak formája egy perecre hasonlított (egyesek szerint...). A Bogárról már volt szó például itt is, azonban a perecablak megjelenítését a Bogár modellek között érdemes áttekinteni. Volt-e ilyen egyáltalán?


Image may have been reduced in size. Click image to view fullscreen.

Kezdjük a Matchbox változatokkal. A kisautó gyártó legkorábbi Bogár megjelenítése az 1960-as kiadású 1200 Sedan. Ezen már nemcsak, hogy nem perecablakos de már egyenesen nagy hátsóablakos a kialakítás, ami inkább csak egy elnagyolt méretezést takar, hiszen ekkora ablakkal csak jóval később jelent meg a Bogár.
Az 1968-as kiadású 1500 Saloon is nagyablakos, és talán az ablak mérete is kissé túlzó. Az alakja viszont túl szögletes.
Az 1971-es Volks Dragon esetében - a hátuljára kinőtt motor miatt - az ablak kimaradt, csakúgy mint a fantasy kategóriába sorolható 1972-es Flying Bug esetében is.
A szintén '72-es Dragon Wheels fantázianevű dragster kaszniján egy furcsán szögletes hátsó ablak szerepel.
Az 1998-as kiadású, 1962-est mintázó, már új stílusú kisautón sincs más csak a kornak megfelelő egybe hátsó ablak. A 2002-es taxin szintén.



A Hot Wheels esetében már kicsit jobb a kép, hiszen a sok ablaknélküli vagy egybeablakos változat között találhatunk a perecablakos kiadásokból is. A HW esetében persze nem törekedtek mindig a korhű autó tökéletes ábrázolására, így sokszor a fantasy-ba hajló kisautókon köszön vissza a két részre osztott hátsó ablak. Ilyen volt például a Vw Kaefer Racer, a VW Classic Bug vagy a VW Beetle Custom.
 

Látható tehát, hogy bár maga a Matchbox nem jeleskedett ennek a változatnak a megmintázásával, akad azért ilyen hátsóablakos kisautó is a piacon, fent említett HW modelleken túl például a Motor World, a Johny Lightning vagy a Dinky kiadásában is találhatóak.
A nemrég hozzám került, doboz nélküli, de ennek ellenére gyakorlatilag teljesen sérülésmentes kisautó a Fina Classic sorozat részére készült 1993-ban. Kialakítása nagyon szép, aprólékos, bár az első lámpákon a festékréteg vastagsága eltakarja a részleteket. Hátul, az osztott ablak alatti légbeszívó rács nagyon finom, precíz kialakítású, és ide festékből is a megfelelő mennyiség került. A lökhárítója a padlólemezből nyúlik ki előre és hátra is. A padlólemez egyetlen puha fekete műanyag egységet képez a beltérrel, így alulról megnézve a beltér negatívja látszik. Jobbkormányos kialakítású, a nagy de vékony kormány jól látszik a vékony ablakokon keresztül. Kár, hogy íly módon a fekete szín miatt a beltérről több nem látható, mindenesetre az ülések kárpitja szépen megmintázott. A padlólemez két szegeccsel rögzül a kasznihoz. A kerekek vékony acél tengelyeken futnak, Egybeöntött, közepesen kemény műanyagból készültek a kerekek. Méretüket és vastagságukat tekintve jól modellezik a valóságot, szemben több más hasonló kisautó elméretezett vagy direkt más arányúra gyártott kerekeivel. Még arra is figyeltek, hogy a kerekek közepére csillogó(!) dísztárcsa imitáció is kerüljön és a gumiknak mintázata is van(!). Érdekesség, hogy az acéltengelyek is elfordulnak, annak ellenére, hogy olvasztással rögzítették őket a padlólemezhez.



Az én  példányom mustársárga, de készült világosabb sárga változatban is, amiknek szürke volt az alja/belseje/lökhárítója. A mustársárga változatból előfordul olyan is, amelyik a német posta matricáját viseli az ajtaján. A német postának viszont ennél világosabb sárga a színe.

Talán a rendszám is eltúlzottra sikerült kissé

Talán egy részlete van, amit túltoltak. Az első sárvédők és az ajtó között levő kis kinyitható szellőzőablak mérete és főképpen a kiemelkedése erősen túlzó, mivel az a kaszni síkjában volt zárt állapotban (ahogy ábrázolni kívánták). Ha meg nyitva van, akkor szöget zár be a kasznival. De ez nagyon apró dolog az egész kocsi megjelenéséhez képest. Viszont, ha azt is hozzátesszük, hogy rövid ideig, alig több, mint egy évig volt csak ilyen a Bogarakon akkor egy elég érdekes és jól behatárolható technikai megoldásnak lehetünk tanúi. Összességében tehát egy igen érdekes és szép Bogaram van, köszönet a Corgi precíz dizájnerjeinek.

Mintás a gumi










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése