2020. szeptember 18., péntek

Ember helyett jobb az olaj

Ford Ironside Truck
felújítás
 

Nagyon érdekes leletre bukkantam. Sosem került még a látókörömbe - sok-sok egyég kisautóval egyetemben - ez a furcsa modell. A Corgi Juniors követte el 1969-ben. A források szerint egy hatvanas-hetvenes évekbeli tévésorozat (A Man Called Ironside) ihlette a kisautót, ahol is egy speciálisan átalakított rendőrautóként szaladgált és fuvarozta a meglőtt és ennek okán kerekesszékbe kényszerült bűnüldöző szervet. Nos ez érdekes összefüggés, megismerve a kocsi szállítmányát. És itt már el is érkeztünk ahhoz a ponthoz, ami ezt a kisautót egyáltalán érdekessé, sőt egyedülivé és igazán profivá teszi. Olyan mechanikai megoldásokat tettek bele, amit nem látni sem régebben, sem manapság ebben a léptékben. 
 


A felnyíló és utána a tető alá becsusszanó hátsó ajtó még előfordul néha a kisautók között is, de a raktérből ezek után kicsúszó plató már igencsak unikum. És ekkor jön az igazi technikai csoda: a kicsúszó plató liftként leereszthető a talaj síkjára. És mindez miért? Természetesen az esélyegyenlőség a jelszó, hiszen a liftes plató  egy kerekesszékkel közlekedő - hivatalos - ember mobilitását hivatott biztosítani. Ez a mozgássérült és a kísérője - műanyagból megmintázva és kifestve - szintén a kocsi része. Nyilván ez veszik el belőle először, mint ahogy az én példányomhoz sem tartozott már a felleléskor. A kisautó az 1940-es kiadású Fordra emlékeztet leginkább.


Nagyon érdekes esélyegyenlőségi poén ennek az akadálymentesített mobilitási helyzetnek az ábrázolása, pláne egy gyerekjáték esetében. Nyugaton már ezt is megfogalmazták valamikor a hatvanas évek végén. Bár a filmsorozatot nem ismerem, de a doboz grafikája is utal a filmre. Akkoriban ez biztosan sok gyerek szívét megdobogtatta: eljátszhatta a filmben látottakat. Az persze senkit ne zavarjon, hogy maga a kocsi oldala végig fémből van így a mozgássérült utas és a kísérője nem látnak ki utazás közben semerre, vagyis töksötétben kuksolnak. De annyi baj legyen, a végén viszont kényelmesen talajt foghatnak a mai értelmezésben dönthető+süllyeszthető hátlapú (ezeken szokták kitornászni az árut a békákkal a magas platóról) teherautóknál ismert megoldás segítségével.

Határozottan túltolta a kisgyerek a festéket

Itt látszik az alvázon megbúvó kicsúsztató mechanika és a lift

Az én kisautómat már korábban meg találta locsolni valami festékkel egy - vélhetően kis - gyerek, mert a kasznin kívül az ablakot de még a rendőrségi matricát is alaposan beterítette vele. De sebaj, elő az oldószerekkel. Ésd a festékkel. De milyen színű legyen? Illetve még előbbi kérdés: mi legyen a remek hátsó mechanikával. ha a rokkant már végleg kigurult belőle? Csak azért, hogy autós témánál maradjunk, kitaláltam, hogy például olajoshordót milyen remekül lehetne cipelni+ki-be rakni vele. Nosza gyártsunk hordót. Kis csődarabból befenekelve. De ez azért még nem olyan látványos. Mi van a hordóban? Autós témánál maradva... kenőanyag, motorolaj vagy gépzsír. Már csak egy céget kell keresni ami akkor is volt és elég látványos a megjelenése. A Shell Oil már anno is büszkén festette saját színeire a termékeit szállító teherautókat. Így hamar eldőlt a színvilág. Most már tehát olajat szállít és büszkén hirdeti a remek minőségét a szállítmányának.

Érkezés a helyszínre

Tolóajtó fölnyit

Már látszik az érkező anyag

Lift kicsúsztat

 Ennyire lehet kitolni az árut

Remek kis öntvény ez a lift, egy kis szilikonzsírtól jól csúszik a műanyag sínben

Megérkezett a szállítmány!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése