2024. február 29., csütörtök

DAF autószállító Mk1

 DAF Car Transporter

(Matchbox)

felújítás

 

 A DAF autószállító szerelvény már szállított pár BMW-t ezen az oldalon, bár ez a mostani példány nem teljesen ugyanaz. Ennek a modellnek ugyanis két változata van. Ez itt most a korábbi változat. A kornak megfelelően műanyag felniken különálló gumikkal.

  A szóban forgó szerelvény 1969-es kiadású, és bár a King Size besorolónév arra utalhatna, hogy egy nagyobb méretű/léptékű kisautóról van szó ez a teherautó pontosan a kis, 1/6x méretű személyautókhoz igazodik. Mert így van értelme. Valójában a KS teherautók döntő többsége ebben a léptékben létezik, nagyon helyesen. Az eredeti Matchbox dobozba beleférő teherautók a kakukktojások, azokkal kell külön játszani. Egyféle színkombinációban volt kapható. Világos metálkék vontató és metál mustárszínű pótkocsi. Mindez piros műanyag felniken gurítva. Szépen kidolgozott részletek vannak a fülkénél, de a kornak megfelelően a tréler rész inkább működőképes mint részletektől hemzsegő. Játszásra mindenekelőtt tökéletesen alkalmas. A tréler rugózása elhanyagolható a vastag merev tengelynek köszönhetően. A piros műanyag felni műanyagja azért veszít a rugalmasságából az idők során, így a gumi rész sajnos könnyen lefordul róla. Ritka dolog komplett kerekekkel rendelkező példányra bukkanni. A tréler szegecseléssel van a vontatóhoz rögzítve. Ezzel elérték azt, hogy nem tudnak egymástól elválasztódva elkallódni az idők során.

 

A felújításra begurult példány korábban valami irtózatos ezüstfestékes kezelést kapott, alul-fölül, elöl-hátul jutott a festékből mindenre is. A fém részeknél ez nem probléma, de a műanyagoknál azért oda kellett figyelni, hogy mivel próbálom leoldani a mázt. A felújítás célja az eredeti állapothoz hasonló kialakítás volt de egy jóval életszerűbb színnel és dekorációval. A dekor fantázia alapú, de korhűnek mondható.

A gumik ebben az esetben mind megvoltak – talán az ezüst festék ragasztotta oda őket. A fölső platón a kocsikat kitámasztó ékeket nem pótoltam, mert kissé túlzónak találtam a méretüket, bár a funkciójukat betöltötték. A szín és a dekoráció tekintetében egy korhű, de fantázia alapú végeredmény született.

 

A korábbi változat tulajdonképpen csak a kerekeiben illetve a színeiben tér el a későbbitől. Itt még piros műanyagfelniken és vastag tengelyeken gördül. Sötétkék fülkével és bronzos félpótkocsival. Eredetileg nagy DAF felirat van a pót oldalán, ami a második változatnál is még megjelenik, amíg föl nem váltja a piros-fehér csíkozás. Egyik sem túl eredeti.



 És végül pár kép arról, ahonnan nekifutottam a felújításnak. A kályhaezüst és az ovisecset semmit sem kímélt.

 

 
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése