2013. november 30., szombat

Hangyász - ahogy én látom

Datsun 260 Z (MB-67) átalakítása

A szomszéd 2012. évi sikertörténete a Hangyász megszoborkodása kicsiben Andrew0807 által. Azonban értelemszerűen, a tényekhez ragaszkodva, ő a Hangyász akkori állapotát tudta elkészíteni léptékhelyesen kicsinyítve. Mint azt a Totalcar olvasók is tudják a szóban forgó egyedi készítésű versenyautó építése nem állt meg azóta, sőt azóta kapott csak igazán lendületet. Olyannyira, hogy mára már teljesen összeállt, túl van az első futópróbákon és folynak a beállítások, tesztelések. Akár már versenyzésnek is lehet nevezni ezeket a futásokat, hiszen az autó sohasem lesz kész, mindig akad rajta variálni való. Némileg a külseje is változott azóta. És változik folyamatosan.

Vermilingua

Evo akárhány
Anélkül, hogy a kolléga érdemeit beárnyékolnám, én is elkészítettem az azóta némileg megváltozott Hangyász kis változatát. Nevezhetjük update-nek, frissítésnek vagy második verziónak. Vagy csak akár egy másik látásmód alapján létrejött modellnek. Az ötletet támogatta az a tény, is, hogy a dobozomban rábukkantam egy hívogatóan jó állapotú Datsunra. Minden tényező együtt állt, induljon hát a kaland.
Az már első ránézésre lejön az autóról, hogy jóval szélesebb és jóval alacsonyabb az utcai változatnál. Ez tehát alapkövetelmény az átalakításnál. Ezen kívül jönnek az első és hátsó spoilerek, az oldalra vezetett kipufogók és egy két apróság még. De haladjunk sorjában.

Tisztán látszanak a magassági és szélességi eltérések az eredetihez képest

Műanyagmunka tapaszból
Szétszedés után elsőként a karosszériát vettem kezelésbe. De miután elkezdtem alakítani kiviláglott, hogy nem lehet külön kezelni a kasznit és a padlólemezt. Ugyanis az első szpoiler – bár a karosszériához illeszkedik, mégis – a padlólemezhez rögzülhet igazán korrektül. Az első szpoiler sztirollapból készült, követve az autó elejének ívét. Az aljára a vékony vízszintes kopólemezt feketére festett papírlapból ragasztottam rá a végén. A kerékívek kivágását megnagyobbítottam és a kerekek ívét követő „sablon” ívet ragasztottam bele. Erre került rá - több rétegben - a késtapasz, ami a tényleges formáját adta a sárvédő szélesítésnek. Itt már a süllyesztésre is gondolva állítottam be a kerékív magasságát. A kipufogók kivezetésésnél megfelelő nyílást fúrtam+reszeltem a már szélesített sárvédőelem megfelelő helyére. A kasznin levő lökhárítókra már nem volt szükség ezért azok szépen lecsiszolódtak. A hátsó homlokelem aljának kialakítása már nem ilyen a valóságban, de volt egy ehhez hasonló stádiuma is.

Már elkezdett szélesedni

A karosszéria egyik része a padlólemezre nőtt rá

A forma már kialakult

Az arányokat szemlélteti ez a kép is

Ablakcsíkok avagy a dizájn és a praktikum párharca
Az ajtók nyithatóak maradtak egy igen speciális okból. Az eredeti autó oldalablakai is nagyon egyedi kialakításúak lettek. Az alap, hogy már régen nem üveg, hanem plexi az anyaguk. Viszont a „B” oszlop megszüntetésével egyetlen elem lett az oldalsó két „üveg”. Ezt a dizájnt követve alakítottam ki én is az oldalüvegeket, amihez én is kivágtam természetesen a „B” oszlopokat a helyükről. Ahhoz, hogy ez a mutatvány igazán jól látszódjon, az ajtókra ragasztottam az oldalablakokat (ahogyan eredetiben is megoldották) és így az ajtó nyitott állapotában látszik jól a speciális (és nagyon nem praktikus kialakítású) oldalablak. Ezen túl természetesen a többi ablak is újrakészült vékony fóliából.

Trükkös ablakok

Harcra kész, irány a versenypálya

Nagyon széles viszont lapos is
A kocsi eredetiben is nagyon laposra épült meg, ezt a hatást igyekeztem én is visszaadni. Az eredeti kerekeket egy szélesebbre cserélve az egész padlólemezt - kisebbre vágva körben - beljebb süllyesztettem a kaszniba. Így alakult ki az eredetihez hasonló mélyfekvésű felépítés. A futómű szélességét a kész karosszériához állítottam be, és készítettem el az új tengelyeket és kerékfelfüggesztést. A belteret nem bonyolítottam túl, de azért némi átalakítások ott is tetten érhetőek. Pusztán csak a cél érdekében. Az eredeti belső kidobódott és két kagylóülést párosítottam egy, az eredetihez  nagyjából hasonló műszerfal+kormány egységgel.
Ahol kijön majd a cső

Drótból lehajlítva a csőimitáció, a dob egy pálcikadarab

A legversenyebb ülés és a leghangyászabb műszerfal amit találtam, összeillesztve

Minimáldizájn
A kocsi dekorációja az akkori pillanatnak felel meg, a föllelhető fotók alapján kiszerkesztve, kinyomtatva és fölhelyezve. Nyilvánvalóan, az eredeti kocsi is változik, egy versenyautónál a dekoráció nem állandó. Szerencsére nem volt túlbonyolítva a dekorálása, így ezt nem volt nehéz többé-kevésbé autentikusan visszaadni.

A rajongás dimenziói

Bár második számú Matchbox Hangyász tulajdonos lettem, úgy gondolom sokakat izgat ez a kocsi. Egy kicsit minden autós rajongó a magáénak érzi, miután lépésről lépésre követhettük az épülésének fázisait. Mindenki egy kicsit másképpen próbálja a maga rajongását kifejezni. Van aki szerelési tanácsokat, alkatrészeket ad, van aki dobozfedőt készít egy virtuális építőkitthez. Egy azonban biztos: a kocsi bekerült a hazai híres és érdekes autók csapatába. Most már én is bármikor rápillanthatok a vitrinemben. 

Az ajtó önmagában is nagyon széles vastag hatású

Versenytársakkal

Ezen a fotón jön ki leginkább a tökéletesen megválasztott színösszeállítás

Végre elkészült(?)

A szélességet és laposságot itt is jól mutatja

2 megjegyzés: