2014. március 7., péntek

Landik egymás között

LR SIII felújítások (Corgi és ERTL)


A Land Roverről nem szükséges típustörténetet írni, azt hiszem ez belátható. A Corgi és az ERTL történeti háttere is ismert. Viszont érdekesség a dologban, hogy a szokott nagyfülkés soküléses Landi helyett ezúttal két platós változatot veszünk szemügyre. Méghozzá szinte teljesen összemérhető feltételekkel, hiszen mindkét gyártó ugyanazt az SIII-as szériájú 109-es platós kocsit mintázta meg és mindkettő kisautó romosan érkezett hozzám. Ezen felül mindkettőt azonos módon újítottam fel. Tehát reális lehet minden összevetés.

Az a vonóhorog nem kicsit túlzás

Ami mégis egy apró különbségtétel részemről, hogy az egyiket normális kasznimagasságban de sportosabb, nagyobb kerekekkel szerelve valósítottam meg, addig a másikat egy - a típushoz mérten mindenképpen - szokatlan, ültetett kasznival készítettem el. Az elsőre lejön a fotók alapján mindenki számára, hogy ezúttal már másodéletüket élik a gépek és a hosszú munkásévek után - immáron megújulva - inkább az aszfaltutak, éjszakai parkolók, találkozók és a szépészeti tuning világában mocorognak inkább.

Mintha a jobboldali tömörebb lenne

A felújítások során alapból más kerék került alájuk, mivel az eredetiek egyiknél sem voltak valami szépek, sőt. A szerkezetüket tekintve a Corgi egy darabból van, a másiknak a teteje egy külön műanyag elem. A Corgi hátsó platóajtaját eltüntettem, így adva meg a munkás múlt biztos tovatűnését a trendi tuningdivat érdekében.  A karosszériák részletezettségében nincs számottevő különbség, mindkettő esetében rendben a helyükön vannak a részletek, hűtőrácsok, kilincsek, lámpák.

Így érnek véget a munkásévek

Hátsó fal kurtítás

Innen indult

Kerékcseréhez megemelve

És mégis vannak differenciák. Ahogy a rávetített rajzokhoz képest nézzük a profilokat tisztán látszik, hogy oldalról szinte teljesen passzolnak mindkét esetben, még a kerék ívek is szinte a helyükön vannak. Ámde szemből nézve az egyik éppen annyival keskenyebb a rajznál, mint amennyivel szélesebb a másik. Talán a szélesebb, az ERTL kisautója a túlzás.

Keskenyebb, szélesebb. Van ablakosztás - nincs ablakosztás

Oldalról jók

Összességében mindkét kisautó - kiváltképpen ha a korát nézzük - teljesen korrekt, szép járgány. A fotózáshoz statisztáskodókról pedig még lesz majd szó a későbbiekben.

ERTL vs. Corgi

Azonos szinten előadott homlokfalak


A hátsó ablak formákon érdemes elgondolkodni

Amúgy rendben van mind a kettő


Itt aztán van méret és formaorgia, holott ugyanarról beszélünk minden esetben

Némi léptékzavar azért akad

Nemcsak a perspektíva miatt kisebb az utód

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése