2023. június 16., péntek

Hűtőkamion

 Scammel Freight Liner

(Matchbox King Size)

felújítás 

 
Súlyos darab, a méretéből és a sok fémből kifolyólag. Mégis a spiáter elég puha ahhoz, hogy elgörbüljön, ha ekkora súlyú kisautó a földre zuhan. Ezzel a példánnyal is ez történt, kissé megnyekkent a fülke mögött. Amúgy is hiányoztak róla a tolóajtók, ahogy a mozgó részek általában így nem kellett biztatás a helyreállításhoz. Ennek során az eredeti állapothoz közelítettem, némi kis kiegészítésekkel. A tolóajtókat sztirollapból pótoltam, a felületük pedig a trapézlemez grafikáját kapta meg matricaként.  A tetőn levő ablakokat kicseréltem sötétített változatra.
 

A kis teherautó modell 1971-1977 között volt a SuperKings kínálatban, de mindösszesen ebben az egy bemutatott változatban létezett. Még kerékcsere sem volt az évek során. Nagyon jellemzően itt is a fülkén volt a hangsúly a részletek megrajzolásakor és hátrafelé haladva sematikussá válik a kisautó. Elül tehát teljesen rendben van hátul viszont - szokás szerint - részletek után kívánkozik.

A Scammel cég történetéről már itt olvashattunk. Ennek a teherautónak az eredetije egy Scammell Routeman MkII 8×4. A Scammel teherautó gyártóról már volt szó a nehézvontatójuk kapcsán. Ez a típus jóval későbbi, modernebb kialakítású. Az 1970-es évjáratú Routeman az alap. Az 1960-as évek kezdetét a Routeman, Handyman és az új, ikerkormányzású, Michelotti által tervezett, üvegszál erősítésű műanyag fülkéjének bemutatása jellemezte. Nagy teljesítményű, Cummins 335-ös motorral, Lipe tengelykapcsolóval és Fuller sebességváltóval felszerelt hajtóművet 1964-ben kezdték el gyártani, és nagy sikert aratott tartályszállítóként és nehézfuvarozóként is.A kocsi egyik modelljével darusként már találkozhattunk.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése