2022. április 1., péntek

Ezüstszellem feketében

 Rolls Royce Silver Spirit

(Matchbox)

felújítás

 

 A Rolls Royce Silver Spirit 1980-ban került a vásárlóközönség szűk rétege elé. nem hazudtolta meg őseit, robosztus megjelenés, elegáns díszítések. Más nem is nagyon kell az adott tulajdonosnak. Akkor is látszik, hogy ez egy Rolls. Az egyszerű forma talán egy kicsit visszafogottabb és kevésbé egyéni jellegű, mint például a korábbi Silver Shadow. De azért akad benne újdonság is: itt volt először visszahúzható a kis szobor a hűtő tetején. A Spirit of Ecstasy gombnyomásra és parkoláskor automatikusan is behúzható volt. A modell hosszabb tengelytávú változata a Silver Spur, de ugyanezt a kasznit használta a Bentley is a Mulsan modelljéhez.

  

 

  Az első változatnál még négy különálló lámpa volt elöl, ez később – a harmadik generációtól - módosult egybefüggő felületűre. A kocsit 6,7 literes V8-as hajtotta, 3 (később négy) fokozatú GM automata váltón keresztül. Az automata szintszabályozós felfüggesztés igen kényelmes utazást biztosított. A harmadik generációt 1994-ben a negyediket egy évvel később mutatták be. Lényegi különbség nem volt köztük. Immár nagylámpás homlokfallal, természetesen sok krómmal bírt a külseje. A motort is fejlesztették időközben. A Garret turbofeltöltőnek köszönhetően kicsit erősebb lett de erről is csak homályos adatok keringenek. Ahogy a gyár mondja: „Elégséges”. Technikai fejlesztések azonban történtek más téren is. Dupla légzsák került bele, a hátsó ülések immár függetlenül is mozgathatóak voltak. lecserélték a motorvezérlő elektronikát, megváltoztatták a lökhárítókat. 16 collos kerekeket kapott.

 

A Matchbox által 1987-ben kiadott kisautón sem látszik semmi különös. Talán még tömzsibb így kicsiben mint a valóságban. A súlya viszont megvan a nagy fém felületeknek és a kis ablakfelületeknek köszönhetően. Részleteit tekintve rendben van a modell, bár a nyitható ajtók azért árnyalják ezt a képet. A nyithatóság mindig áldozatokkal jár, mind látványilag, kívülről tekintve, mind technikailag belső terek torzulását tekintve. Itt is ez a helyzet. A nyitható ajtóról ilyeténképpen eltűnik a keret és az elefántfül ablak. Gyerekeknek mindegy, gyűjtőknek azért fájó. Mindezektől függetlenül jól játszható stabil járgány, még leharcolva is megéri újjáéleszteni. 1995-ig volt kínálatban, aztán leporolták és 2005-ben is kiadták.

 Eredetileg bézs, mustár, piros és bordó metálszínekben jelentették meg. A felújítás során kis modernséget vittem bele, azzal, hogy nem csillogó fekete szint kapott hanem ezúttal matt feketét. Érdekesség a felújítási technika során, hogy az első lámpákat illetve az újragyártott hűtőmaszk bordáit matricából alkottam meg, az eredeti fényszórók illetve a hűtőmaszk képének odahelyezésével.

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése