2022. március 30., szerda

Jeepek

 Jeep Cherokee és Jeep Wagoneer

(Matchbox)

bemutató

A két kisautó egyszerre érkezett, egyformán kékek, egyformán Matchbox és egyformán Jeep. Ezért egyszerre is kerülnek bemutatásra. A Jeep márka története ismert sokak által. Azonban a cég anno elindult egy kevésbé military terepjáró-s vonalon és utcai karosszériába öltöztette a terepjáró technikát. Kialakult az off road családi autó. Egyik korai változata a Wagoneer.

Az első Wagoneer 1963-ban jelent meg. Automata váltós, opcionálisan független kerékfelfüggesztéses, összkerékhajtású, station wagon (vagyis leginkább kombi) karosszéria kialakítású, luxusra hajazó családi terepjáróként. A korábbi Gladiator pickupból továbbfejlesztett modell 3,8 literes hathengeres, 140 lóerős motorral készült az alapváltozat. Természetesen az idők folyamán bővült a motorpaletta. Az összkerék hajtás csak kézzel volt bekapcsolható a tengelyvégeken. Opcióként klímát is lehetett bele rendelni. Ez már történelem, hiszen a sikeres konstrukció nagy lendületet vett és 1991-ig volt gyártásban. Azt évek során finomodott a technika, a beltér, és a kor igényeinek megfelelő (akár fabetétes oldalburkolattal is rendelhették) volt mindig a karosszéria kialakítás. Gyártotta az anyavállalaton (Kaiser Jeep) kívül még a Chrysler és az American Motors is. A mi modellünk eredetije egy 1984-től gyártott Grand Wagoneer. Több felszereltségi szinttel lehetett megrendelni, az ár 15.995 USD-től indult.Már abban az évben 20 ezernél is többet adtak el belőle. A V8 alap volt minden modellnél, a legnépszerűbb az 5,9 literes blokk volt de a nagyobbra vágyók a 6,6 literest is magukénak tudhatták. Az időközbeni cégtulajdon változás kapcsán némi karosszéria módosításokat is eszközöltek a kocsin.


A Cherokee 1980-ban már szinte személyautós külsővel jelent meg. Ma SUV-nak hívnánk. Azért a nagy kerekek és a magasság emlékeztetett a technikára ami a kaszni alatt rejlett. Egészen pontosan az első állandó összkerék hajtáslánc a márka történetében. Az elmúlt időszak energiakrízise késztette a céget egy kompaktabb modell kifejlesztésére. A 250 millió USD költségű fejlesztés eredményeképpen naprakész technikát alkalmaztak nemcsak a karosszéria kialakításánál hanem  egyéb részeknél is. A rugózás kifejlesztésében például a Renault F1-es vezető mérnöke is közreműködött. Az önhordó kialakítás következtében mintegy 450 kilogrammal könnyebb lett a kocsi az előd, Wagoneer-hez képest. 3 és 5 ajtós kivitel létezett belőle. A terepjáró képessége sem maradt el a várakozástól, sokfelé használják ki különböző off road körülmények között. 2,5 literes sornégy, 2,8 literes V6 és négyliteres sorhatos a motorkínálata.


A két kisautó semmi kiemelkedőt nem hordoz magában. Tulajdonképpen, mint az igaziak: semmi feltűnőség, jó használhatóság. A Wagoneer ötajtósát mintázták meg 2018-ban. Több, sötétebb árnyalatú (piros, fekete, kék) színben is kiadták. Ami itt figyelemreméltó, az a dekorációja. Ugyanis az akkoriban még divatos famintás oldalpanelt ábrázolták a nyomattal, ami nem sűrűn fordul elő a Matchbox történetében. Nagyon szépen sikerült, kimondottan feldobja a megjelenést. A kerekei pont jó méretűek, vagyis a személyautósnál nagyobbak, és kissé terepmintás gumik vannak hozzá. A kaszni szép, arányos még az üvegezés is elég vékonyra sikerült ahhoz, hogy megláthassuk benne a megfelelő szinten kidolgozott belteret. Megfelelő szint= nem átlagos autóbelső van benne, hanem az eredetihez hasonló kialakítású. Még a színe is adja az amerikai autók bézs belterét. Csak az a ronda nagy kék oszlop ne lenne a csomagtartóban, ami a kaszni hátulját rögzíti a padlólemezhez. Korábban ezeket meg tudták oldani, mostanában meg ily módon egyszerűsítenek. A tetőcsomagtartó imitáció is pontot érdemel, mert a valóságban is sokszor látni ilyet a tetejükön. A első ablaktörlők érdemelnek még említést, merthogy a kaszni anyagából vannak elindítva és ehhez csatlakozik az ablak anyagában folytatódó kar. A nagy vonóhorog a hátulján funkcionális méretű, de egy ilyen kocsi szinte kívánja az utánfutót, így teljesen elnézhető.

A Cherokeenak a háromajtósát mintázták meg, és csináltak belőle egy rendőrautót hegyvidéki turistaszállító járművet. A felirat mindenképpen erre utal. De a három ajtó ennek ellentmond. A  kék villogóimitációról meg ne is beszéljünk. Miért kerülhetett oda? A korábbi, 1986-os változaton nem volt még ott így csak külön elemként rábiggyesztve. Nyilván a kék szélvédő adta az ötletet, így a 2018-as kiadásban már így jelenik meg. Egy rendőr/vadőr/halőr/polgárőr/nemzetőr, erdőőr, stb. dekorációval ez teljesen jó lenne, de így - a kukacoskodók mélyen elemzők számára - elgondolkodtató. A kisautó minden tekintetben rendben van egyébként és ez így volt a korai megjelenéstől kezdve. Megszámlálhatatlan verzióban létezett, és nem csak a színkavalkádot tekintve, hanem a dekorációkat is beleértve, valamint a fényhíd meglétét és változatait tekintve is. A kereke szépek, autentikusak és a vonóhorog is rendben van. Talán csak a barna padlólemez okozhat zavart, de nem feltűnő az sem. A kék oszlop a csomagtartóban itt is megjelenik sajnos. Merthogy nem volt mindig így. A korábbi kiadásnál megoldották másként, egy ülés mögötti laposabb konzollal. Ez egy másik kialakítású padlólemezen volt. Újítottak és csúnyább lett a végeredmény. 










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése