2022. március 28., hétfő

Munkagépek 09: Gyalul, de nem asztalos

 Ground Grinder

(Matchbox)

bemutató

  Érdekes névválasztás történt a kis munkagép esetében. A ground=talaj megnevezés rendben van, de az utána jövő szó a "grinder" konkrétan darálót jelent. Ami azért is furcsa, mert az ilyen jellegű munkagépeket a grader szóval szokták illetni, ami a magyar földgyalunak felel meg. És ez így is van rendjén. Még csak márkanévről sem beszélhetünk ezúttal, amit esetleg el akartak kerülni a névadók. Lehetséges, hogy valami szójáték van a háttérben ami a szerény angol tudásomat meghaladja. Aki tudja a megoldást jelezze....

Azonban! A sárga modell oldalán a matrica már "road grader" feliratú, tehát közelítettek a valósághoz a dekoráció kialakításakor. Márkanév még mindig nem bukkan fel.



A modell a hagyományos földgyaluk kialakítását követi: hátul a gépészet, rajta a fülke és az előrenyúló gerinc alatt (és esetleg előtte is) van a minden irányban állítható tolólap éles élű gyalulap. Számtalan cég gyárt hasonló felépítésű földmunkagépet szint teljesen azonos kialakítással, így elég nehéz beazonosítani az eredetijét. Így ettől most tekintsünk el.



A modellt 2012-2019 között forgalmazták, többféle színben is. Talán mégis a legautentikusabb a sárga szín, némi fekete kiegészítéssel. A több elemből álló géptest remek lehetőséget biztosít a színek kombinálásához. Így igen mutatós színvariációk jöhetnek létre. A kerekei igencsak hozzájárulnak a markáns megjelenéshez. Megfelelően szélesek, robosztusak és a felni is szép - bár nem munkagép jellegű. Mivel gyárilag a kifestések elég takarékosra készültek (nincsenek) ezért kicsit feljavítottam a lámpákat, villogót, stb.)

 



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése