2024. április 2., kedd

Knight from DDR

 Wartburg 353

(WELLY)

bemutató

 

   

A Wartburg autók története 1898-ig nyúlik vissza, amikor az eisenachi gyárak a kiváló minőségű autókat (Dixi) és motorkerékpárokat építő BMW részei voltak. A háború után az eisenachi autó- és motorkerékpár-gyárakat beépítették az Industrieverband Fahrzeugbau-ba, vagyis az IFA-ba. A csoport magában foglalta Kelet-Németország összes jelentős járműgyártóját.


A keleti blokk országaiban nagy szükség volt olyan autókra, amelyeket könnyű megépíteni, karbantartani és birtokolni. Szükség volt az autók exportjára és a létfontosságú deviza bevételére is. Ennek eléréséhez első lépésként az IFA F9 autó gyártását áthelyezték Eisenachba. A háború előtt a DKW egy új, háromhengeres, kétütemű motoros  autót fejlesztett. A fejlődés a háború után eltérő utakon folytatódott Kelet- és Nyugat-Németországban egyaránt.

1956-ban megkezdődött az új autósorozat gyártása a modellek széles választékával, amelyek közös motor/alváz konfiguráción alapulnak, és ezek már Wartburg (311, a púpos) néven futottak.  Az autók akkor még nagyon magas színvonalon készültek, ahogy az elvárható a korábban BMW-k gyártásához szokott dolgozóktól.



A 353-astörténete 1966-tól létezik. A szabadonfutós rendszerű, 50-57 lóerős kétütemű motor egy 1938-as DKW-konstrukcióból származik, 992 köbcentisre bővítették és mindössze hét fő mozgó alkatrészből: három dugattyúból, három hajtórúdból és egy főtengelyből. Eleinte kormányváltós volt a z utolsó széria azonban már padlóváltót kapott. Ez egy 130-135 km/óra között végsebességet biztosított, jó esetben.  

A karosszéria tágas volt az akkori szoci viszonyokban elérhető típusok között, több mint 500 literes raktérrel rendelkezett. A Wartburg 353 elöl és hátul is független kerékfelfüggesztést kapott, teleszkópos lengéscsillapítókkal. Azonban a vezetőkarok és a kiegészítő csavarrugók, valamint a kanyarstabilizátorok sem voltak képesek megakadályozni a Wartburgokra jellemző, imbolygó útfekvést. A széria az évtizedek során négy frissítést élt meg, de ezek inkább csak apróságok voltak, szabad szemmel alig észrevehetők. A szedán a kombi (16 cm-rel hosszabb) és a pickup alkotta a palettát, bár rengeteg kísérleti változat készült, hol titokban, hol tervezetten. Exporttal is próbálkoztak,  Wartburg Knight néven árulták több országban inkább kevesebb, mint valamilyen sikerrel. Összességében több mint egymillió Wartburg 353-ast gyártottak.

 

 A kisautó meglepetésként hatott, amikor megláttam a polcon. Az emberfia nincs hozzászokva a szoci autók ebben a léptékben való megjelenéséhez. Még talán a Matchbox Skodája lehetett az egyik ilyen kuriózum. Bár mostanában bővülni látszik ez a szegmens is, remélhetőleg ez a modell egy sorozat kezdetét jelenti. 

Maga a kisautó összességében jó, fölismerhető, élvezhető, de közelebbről megnézve azért még nem tízpontos. Az eredeti autó sem volt az az igazán úttesthez lapulós példány, de a kis modell hasmagassága extrém nagy, mintha "crosscountry" változat lenne. Talán a kerékméret a ludas ebben, mert a kasznihoz képest feltűnően nagy. Léptékét tekintve kicsit nagyobb a Matchbox/Hot Wheels "átlagautó" méretnél. Bár a felni/dísztárcsa még jó is lenne. Ha már alul vizsgálódunk, feltűnhet a nagy oszlop az alján, ami a műanyag talphoz csavarozáshoz szükséges. Azonban ilyen talp nincs az autóhoz, így ez értelmetlen és ronda is. Az alsó részletesség inkább jelképes, a valósághoz köze sincs. Maga a kaszni formája, arányai teljesen rendben vannak. A lámpák is a helyükön, de kifesteni nekem kellett. Talán a vastag festék is ludas benne, de nem olyan élesek a kasznin a z élek és kontúrok. Talán később ez is jobb lesz majd. Az ablakok normális vastagságúak talán a méretük egy kicsit kisebb a kelleténél. Ám a meglepetés betekintve ér bennünket: nincs műszerfal, nincs kormány csak az ülések és egy kézifék kar...

Kezdetnek nem rossz, de hosszú még az út akár egy HW minőség eléréséhez is.


 


 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése