2024. április 12., péntek

M1 RC

 BMW M1

( - )

bemutató



Perifériálisan illeszkedik a profilunkba a következő kisautó. Se nem fém, se nem 1/6x, viszont olyan King Size méret, amely viszont már elfér az oldalunkon. És ami izgalmassá teszi, hogy RC.

 

 A távirányítást 2023-ban már egy egészen más dimenzióban kell elképzelni, mint anno. Talán a Wartburggal érdemes indítani, majd jöttek a Tamiya egyre komolyabb dolgai és most már a digitális korban - mint szinte minden - a mobil/okostelefonra van kihegyezve. Nem baj ez, a haladás fontos. Annyira nem illik az itt megszokott képbe ez a kisautó, de ha már megvan, akkor nézzük meg közelebbről.

RC – vagyis Radio Controlled. Bár ez sem igaz teljesen ebben az esetben. Ugyanis a kisautó mobiltelefonról irányítható, bluetooth kapcsolaton keresztül. 21. században vagyunk, a miniatürizálás, a vezeték nélküli kapcsolat bármivel már mindennapos. A kisautó ipar sem maradhatott ki ebből. Hol van már a nagyméretű, hosszú fényes antennával ellátott analóg távirányító? Digitalizálódott a modell távirányítás is. Ehhez már csak egy okos vezérlő – vagyis a telefon kellett, hogy teljes legyen a kép.

 A telefonra letöltött applikáció megtalálja az adott modellautót (és itt most a modell szót valódi értelemben használhatjuk, szemben a korábban a Matchboxokra alkalmazott jelzővel) és kezdődhet a játék vagy a verseny. Az irányítás vagy a telefonképernyőn levő gombokkal történik vagy opcionálisan magának a telefonnak a mozgatásával! Előrebillentve gyorsul visszabillentve lassul, jobbra-balra döntve kanyarodik mindezt fokozatmentesen.

 

Pár szó magának a kisautónak a megjelenéséről. A BMW M1-ese abszolút nem ismeretlen, többször is volt már terítéken, igaz kisebb méretben. nem az utcai hanem a versenyverziót kapjuk, természetesen a BMW „M” motorsport színeivel dekorálva, mint a valóságban is volt. A mai fröccsöntési technológiának köszönhetően már nagyon pontos kialakítást tesz lehetővé a modelleknél is, a műanyag kaszni a vastagság, az élek, a nyílások tekintetében is teljesen korrekt, annak ellenére, hogy modell és nem makett. A kerekek kimondottan szépek, a perem szürkés-ezüstös, a keréktárcsa arany-bronz apróküllős, mint a valóságban. Ehhez jön a jól tapadó vékony gumi. A beltér, nos az nincs, ablak helyett fekete műanyag van. De tulajdonképpen nem is hiányzik. Érdekes viszont, hogy a külső tükröt erősen - külön darabból - megformázták.

 Talán egy kicsi észrevételem volna, a kocsi frontján a hűtőrács környékéről hiányzik az amúgy oly jellemző szögletes lámpabúra és az ahhoz passzoló indexlámpa. De talán egy versenyváltozatról vették a mintát…

 

 






 
 
 


 
 
 
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése