2024. május 31., péntek

Comics

 Porsche 911

(Welly)

átalakítás

Mindig van valami új a nap alatt az autódekorációk vonatkozásában is. nem mondható el rólam, hogy rajzfilmeket vagy képregényeket nézek, így látókörömön kívül estek eddig az ezen műfajokra jellemző vonások. Ám egy autós dzsemborin valaki fölhívta a figyelmemet egy kissé furcsán dekorált kedvencre. És elindult a folyamat.

 

 A szóban forgó autó dekorációja tulajdonképpen úgy nézett ki, mintha a karosszéria éleit valaki egy nagyon vastag filctollal – ügyetlenül – megrajzolta volna. Felvilágosítódtam ott a kocsi mellett, hogy ez direkt ilyen és nem gagyi, hanem igen jól kitalált precíziós művészmunka. Ja, az más…

 

A dekorációs irányzat neve comics, amit leginkább képregény vagy rajzfilm stílusnak fordítanék, ha szükség lenne rá. A lényege abból áll, hogy esetünkben az autót a képregényekben vagy bizonyos rajzfilmstílusoknál kissé durva kontúrokkal ábrázolnak. Azért, hogy szép és dinamikus hatást adjon ki a karosszéria, az éleket, árnyékokat is ugyanúgy kontúrozzák. Nos, az emberi leleményesség határtalan, így lehet a kétdimenziós dolgokat átültetni valós autók dekorációjába is. És erre már komoly példákat lehet látni világszerte. Már ehhez a munkához kifejlesztett eszközök is léteznek.

 

 Ha a műfaj már pezseg a valóságban akkor itt az ideje, hogy kisautó méretben is megpróbálkozzak vele. Valami karakteresen szögletes autóban gondolkodtam eleinte, de aztán a választás végül is egy „gömbölyűbb” élmentesebb autóra esett. A nagyobb kontraszt miatt lett fehér az alapszín és erre rajzoltam rá tollal a kívánt éleket, foltokat. Amennyire tudom, nem sok szabály létezik erre a dekorfajtára, így a lényeg, hogy az autó jellemző részei legyenek kiemelve vagyis kontúrozva. Ami még lényeges, hogy nem mérnöki „egyenletes” legyen a vonal, hanem inkább művészi, vagyis egy szakaszt több tollvonással kell ábrázolni. Ettől lesz kézzel rajzolt hatású, szemben a mérnöki vonalzós, vékony vonalakkal.

 

A végeredmény érdekes lett, bizonyos távolságból adja ki igazán a várt hatást. Mindenesetre egyedi lett – ebben a méretben.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése