2014. december 29., hétfő

VW Kaefer Roadster

A VW Bogár Kabrió átalakítása Roadsterré

Bár nem Matchbox, de VW Bogár ez is, így bátran csatlakozhat a sorhoz, ami a korábbi Bogár változatokat taglalja. Mindenek előtt szükséges tisztázni, hogy tulajdonképpen mi is a helyes elnevezése ennek a fajta tető nélküli kocsitípusnak. Nem lesz egyszerű, mert egy meglehetősen kevert képet kapunk.
Roadsterről akkor van szó, ha eleve egy nyitott, kétszemélyes autót készítenek, amire adott esetben még egy (szebb vagy rondább) tető is csatlakoztatható, de csak a gyors nyári zápor idejére.
Jóllehet a német Hebmüller cég már 1949-ben gyártott a Typ 1-es Bogárból lenyitható tetejűt és azt hivatalosan kabriónak nevezték el. Viszont csak kétszemélyes volt, mint a roadsterek, míg az eredeti ugye négyszemélyes. Belátható tehát, hogy elég nehéz határvonalat húzni a kétféle változat között, valószínűleg inkább a marketing szempontok játszanak nagyobb hangsúllyal, mint a tényleges technikai jellemzők és kategória definíciók.
 Az ablak is újonnan készült

 Szép nagy hátsó

Szép forma

A mi esetünkben egy kabrió alakult át roadsterré. Ezt – a fentiek szellemében - nem is ragozom tovább. A hozzám került Cararama márkájú kisautó már erősen lestrapált és hiányos volt, viszont a kabrió változat meg már ott figyelt a vitrinben. Innen jön egyből a gondolat: mivé is lehet ez a kis autómaradvány még? Valami különlegesebb, sportosabb fajta roadsterré természetesen. A különlegesség alatt itt a két fejtámla mögötti kúpot értem, ami akár kittként is kapható házi átalakításokhoz a valóságban. 

                                                                    Igen hiányos volt
                 
                                                                     Szomorú látvány


                                               Még a fémből is kellett jócskán csiszolni

 

 A pótlás-átalakítás kezdete

Én is ezt tettem kicsiben. Kiformáztam a megfelelő alakú idomokat a valaha volt de már lefedett hátsó üléssor fölé. Leszedtem a lökhárítókat elöl, hátul. A kerekek egy egészen más kategóriájú kisautóból érkeztek. Így állt össze a talán még ritkának is mondható kisautó.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése